Η Γαλλία άρχισε σήμερα για πρώτη φορά να διοχετεύει αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία, σε μια ενέργεια σταθμό που αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αλληλεγγύης για να ξεπεραστεί η μείωση των ροών από τη Ρωσία το φετινό χειμώνα.
«Είναι κάτι ιστορικό, η πρώτη φορά που η Γαλλία θα παραδώσει αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία. Μέχρι τώρα στέλναμε αέριο στη γείτονά μας μέσω του Βελγίου», δήλωσε ο Τιερί Τρουβέ, γενικός διευθυντής της GRTgaz, της εταιρείας που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, μερικές χώρες της οποίας ήταν πολύ εξαρτημένες απ’ αυτό, όπως η Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη αυτή την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά της, το νευρικό σύστημα της οικονομίας της.
Όμως η Γαλλία διαθέτει περισσότερο αέριο από τη γείτονά της επειδή είχε μαζικές παραδόσεις από τη Νορβηγία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, που εν μέρει της επέτρεψαν να γεμίσει τα χειμερινά αποθέματά της στο 100%.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν συνεπώς η Γαλλία να παραδώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να παράσχει, αν παραστεί ανάγκη, ηλεκτρικό στη γείτονά της, όπου η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.
Οι πρώτες αποστολές αερίου στη Γερμανία άρχισαν στις 06:00 σε ποσότητες 31 γιγαβατώρες (GWh)/ημέρα. Το επίπεδο των αποστολών αυτών «θα επανεκτιμάται κάθε μέρα βάσει των συνθηκών του δικτύου» και θα μπορεί να φθάσει τη μέγιστη ποσότητα των 100 GWh/ημέρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε
- Το Ducasse Baccarat στο Παρίσι, το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Νεκρός στο ξενοδοχείο 27χρονος Νορβηγός αθλητής
- Ανάλυση CNN: Πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος ενός πολέμου στην Ευρώπη;
- Τουρκία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη συντριβή του μοιραίου Falcon – Βρέθηκε το μαύρο κουτί
- Έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο: Το ελληνικό FBI ανέλαβε τις έρευνες
- NYT: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ – Ουκρανίας
- Πάπας Λέων ΙΔ΄: Την κατάσταση που βιώνει η Γάζα έθιξε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








