Εκτοξεύοντας τις τιμές σε άνω των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε την Πρωτοχρονιά (Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2025) ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη σταμάτησαν από τις 08:00 ώρα Μόσχας (05:00 GMT) καθώς έληξε η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης.
Προηγουμένως από την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF (που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη) συνέχισε την άνοδο της ξεπερνώντας τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή είναι η μέγιστη για εφέτος.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνει τη συμφωνία εν μέσω πολέμου.
Το κλείσιμο της διαδρομής φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη τερματίζει μια δεκαετία αντιπαραθέσεων που ξεκίνησαν από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος βρίσκεται στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές.
«Λόγω της επαναλαμβανόμενης και ξεκάθαρης άρνησης της ουκρανικής πλευράς να ανανεώσει αυτές τις συμφωνίες, η Gazprom στερήθηκε της τεχνικής και νομικής δυνατότητας να προμηθεύει φυσικό αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025», ανέφερε η Gazprom σε δήλωση σχετικά την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
«Από τις 08:00 ώρα Μόσχας, η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου για τη μεταφορά του μέσω του εδάφους της Ουκρανίας δεν πραγματοποιείται».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στις 26 Δεκεμβρίου, ότι δεν έμεινε χρόνος εφέτος για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα είχε πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία.
Για την Ευρώπη, η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου συνέβαλε σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση, σε έξαρση του πληθωρισμού και σε επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής.
Παρόλο που η Ευρώπη έσπευσε να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου επιδείνωσε τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της και ιδίως για το βιομηχανικό μέλλον της Γερμανίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις