Και μέσα σε δύο ημέρες οι απώλειες ξεπέρασαν το 10%
Ο τυφώνας δασμών του Ντόναλντ Τραμπ παρέσυρε και την Κίνα η οποία απάντησε με νέους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα σκορπώντας πανικό για δεύτερη ημέρα στην Wall Street και σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στις τιμές των μετοχών.
Ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, ο S&P 500 σταμάτησε την Παρασκευή την πτώση του στο -5,5% και έκλεισε στις 38.314,86 μονάδες, συμπληρώντας δύο ημέρες με σωρευτικές απώλειες περίπου 10%. Από τα υψηλά του μάλιστα επίπεδα η πτώση του ανέρχεται σε περίπου 15%.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε την Παρασκευή σχεδόν 6% (5,97% για την ακρίβεια) στις 5.074,08 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 5,82% στις 15.587,79 μονάδες.
Οπως είναι γνωστό πολλές αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας πουλούν προϊόντα στην Κίνα αλλά και κατασευάζουν εκεί.
Η ημερήσια πτώση του Dow Jones είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και πάρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα που βούλιαξαν την παγκόσμια οικονομία.
Μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ την Πέμπτη για τους δασμούς που επέβαλε στα εισαγόμενα προϊόντα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα επιβάλει φόρο 34% σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ, απογοητεύοντας τους επενδυτές που ήλπιζαν ότι οι χώρες θα προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ πριν αντεπιτεθούν.
Ετσι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κατέρρευσαν. Η μετοχή των iPhone, της εταιρείας Apple
κατρακύλησε 7%, ανεβάζοντας την εβδομαδιαία βουτιά στο 13%. Η Nvidia υποχώρησε 7% και η Tesla.
Και οι τρεις εταιρείες έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.
Εκτός τεχνολογίας, οι μετοχές των εταιρειών Boeing και Caterpillar— που είναι μεγάλοι εξαγωγείς στην Κίνα — οδήγησαν τον Dow χαμηλότερα, υποχωρώντας κατά 9% και 6% αντίστοιχα.
Η απάντηση της Κίνας δεν περιορίστηκε στους δασμούς. Το Πεκίνο πρόσθεσε αρκετές εταιρείες στη λεγόμενη «λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων», η οποία υποστηρίζει ότι οι εταιρείες έχουν παραβιάσει τους κανόνες της αγοράς ή τις συμβατικές δεσμεύσεις. Επιπλέον, η Κίνα άνοιξε αντιμονοπωλιακή έρευνα για την DuPont την Παρασκευή βυθίζοντας οι μετοχές της εταιρείας κατά 12%.
Νωρίτερα το απόγευμα, είχε προηγηθεί η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών με τος βασικούς δείκτης να κλείνουν ως εξής:
Λονδίνο, FTSE 100: 8.054,98 μονάδες, με πτώση 4,95%
Φρανκφούρτη, DAX 20: 641,72 μονάδες ή πτώση 4,95%
Παρίσι, CAC 40: 7.274,95 μονάδες ή πτώση 4,26%
Μαδρίτη, IBEX 35: 12.422 μονάδες ή πτώση 5,83%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι έδειξε οι έρευνα για τις τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου
- Εθνική Ασφαλιστική: Νέα οργανωτική δομή – Τα πρόσωπα και οι αλλαγές
- ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΕΕΑΠ - ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ (Ορθή Επανάληψη)
- Οι κεντρικοί τραπεζίτες με επιστολή τους στηρίζουν τον Τζερόμ Πάουελ
- ΔΕΗ myEnergy HeatPump: Πως θα πετύχετε οικονομική και βιώσιμη θέρμανση
- Delta Airlines: Προβλέπει αύξηση 20% στα κέρδη το 2026
- JPMorgan: Μείωση κερδών 7% στα 13,03 δισ. δολάρια το δ΄τρίμηνο 2025
- ΠΑΟ: Στόχος του Ολυμπιακού στους “πράσινους” με 10 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








