Η πορεία της από τη Χαράρε ως την κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού
Η Κίρστι Κόβεντρι (Kirsty Coventry) εξελέγη σήμερα ως η δέκατη πρόεδρος στην ιστορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πρώτη γυναίκα και πρώτος εκπροσώπος της Αφρικής που ανέρχεται στο ύπατο αξίωμα του παγκόσμιου αθλητισμού. Γενημένη στια 16 Σεπτεμβρίου 1983, στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε, η Κόβεντρι έκανε μεγάλη καριέρα ως κολυμβήτρια, συμμετείχε σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008, 2012, 2016) και κατέκτησε επτά μετάλλια: δύο χρυσά στα 200μ. ύπτιο (Αθήνα και Πεκίνο), τέσσερα ασημένια (ένα το 2004 στα 100μ. ύπτιο και τρία το 2008, σε 100μ. ύπτιο, 200μ. και 400μ. μικτή ατομική) και ένα χάλκινο (200μ. μικτή στην Αθήνα).
Το «παλμαρέ» της περιλαμβάνει τρία χρυσά και πέντε ασημένια μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα υγρού στίβου, τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας (όλα το 2008 στο Μάντσεστερ), ένα χρυσό σε Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και συνολικά 22 μετάλλια (14 χρυσά) σε Παναφρικανικούς αγώνες. Υπήρξε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, τόσο στα 100μ. όσο και στα 200μ. ύπτιο, ενώ ανακηρύχθηκε εννέα φορές κορυφαία κολυμβήτρια της Αφρικής. Ηταν σημαιοφόρος της Ζιμπάμπουε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η Κόβεντρι έγινε μέλος της ΔΟΕ το 2013, μέσω της Επιτροπής Αθλητών, της οποίας χρημάτισε και πρόεδρος μεταξύ του 2018 και του 2021, ενώ το 2023 εξελέγη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Από το 2019 κατέχει τη θέση της υπουργού Αθλητισμού, Τεχνών και Αναψυχής στην πατρίδα της. Είναι παντρεμένη με τον Ταϊρόν Σούαρντ και μητέρα ενός παιδιού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις