Επιχειρήσεις

Ι. Παράσχης: Κοιτάει προς Ανατολάς και εκκινεί την πρώτη μεγάλη επένδυση €650 εκατ. για επέκταση

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών-Ελευθέριος Βενιζέλος παρουσίασε και το πλάνο για τις τρεις επεκτάσεις ώστε το αεροδρόμιο να αυξήσει τη δυναμικότητα σε 50 εκατ. επιβάτες

Την δυνατότητα να κάνουν την καλύτερη προσφορά έναντι άλλων υποψηφίων παραχωρισιούχων θα έχει η υφιστάμενη κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τον Διεθνή αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος το 2040 όταν λήγει η τρέχουσα παραχώρηση. Αυτό ανέφερε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Γιάνης Παράσχης στη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Ο κ. Παράσχης παρουσίασε και το πλάνο για τις τρεις επεκτάσεις του αερολιμένα ώστε να μπορεί να  αυξήσει τη δυναμικότητα και να μπορεί να εξυπηρετήσει 50 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση έως το 2050.

Ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι το τρέχον έτος ξεκίνησε δυναμικά και ότι τους δύο πρώτους μήνες παρουσιάζεται άνοδος στην επιβατική κίνηση και στον αριθμό των πτήσεων.  Αναλυτικότερα κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο διακινήθηκαν συνολικά 3,2 εκατ. επιβάτες +14,4%, ενώ το στο δίκτυο εξωτερικού διακινήθηκαν 2,23 εκατ. επιβάτες. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 29.415 πτήσεις ήτοι αύξηση 11,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η Κίνα παραμένει δύσκολη τουριστική αγορά για την Ελλάδα

Θέματα Visa και κόστους αποτρέπουν πολλούς Κινέζους να επισκεφθούν για διακοπές τη χώρα μας

Η εταιρεία κοιτάζει προς Ανατολάς, δηλαδή προς την Ασία συμπεριλαμβανομένου της Κίνας έτσι ώστε η επιβατική κίνηση να επιστρέψει στα επίπεδα ταξιδιωτών του 2019 Το αεροδρόμιο υπολογίζει σημαντικά στα επενδυτικά πλάνα των εγχώριων Aegean και SKY express, αλλά και στην επέκταση των εμπορικών χώρων κατά 60% προκειμένου να έχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά την επέκταση ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της επέκτασης αρχικού εκτιμώμενου κόστους 650 εκατ. Ευρώ (βάσει τιμών 2022), η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τραπεζικό δανεισμό. Πρόσθεσε, ότι στη παρούσα φάση η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να καθοριστούν οι όροι. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το τελικό στάδιο για την επιλογή του του αρχιτεκτονικού γραφείου που αναλάβει το σχεδιασμό της πρώτης και της δεύτερη φάσης της επέκτασης.

Η πρώτη φάση έχει ονομαστεί 33 MAP (Million Annual Passengers) και ο διαγωνισμός θα τρέξει εντός του τρέχοντος έτους καθώς τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2028 με τμηματικές παραδόσεις (2025: Ολοκλήρωση 25%, 2026: ολοκλήρωση 55%, 2027 ολοκλήρωση 80% και 2028: ολοκλήρωση 100%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση αυτή θα έπρεπε ήδη να είχε ενεργοποιηθεί καθώς από το 2018 το Ελευθέριος Βενιζέλος είχε σπάσει το φράγμα των 22 εκατ. επιβατών αλλά αυτή πάγωσε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Με την ολοκλήρωση του MAP33 θα ακολουθήσει μία ακόμα επέκταση όταν η επιβατική κίνηση φθάσει τους 36 εκατ. επιβάτες (MAP 40) και στόχος θα είναι το Ελευθέριος Βενιζέλος να μπορεί να εξυπηρετεί 50 εκατ. επιβάτες έως το 2045 με το διαγωνισμό να προκηρύσσεται περί το 2035 (MAP 50) αλλά προς το παρόν δεν έχει εξεταστεί το κόστος της.

Τα έργα που θα τρέξουν άμεσα με το νέο διαγωνισμό είναι τα εξής:

  • Επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα (από νέες αίθουσες επιβίβασης επιβατών με φυσούνα και λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρόσοψης του τερματικού σταθμού, μιας νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών που συνοδεύεται από επέκταση της περιοχής παραλαβής καθώς και νέους χώρους για εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων).
  • Ανάπτυξη νέας πίστας στάθμευσης 32 αεροσκαφών με τροχόδρομους, δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης (φυσούνες) και ένας σταθμός εξυπηρέτησης αεροσκαφών (ramp service)
  • Επέκταση του οδικού δικτύου στην περιοχή του τέρμιναλ, καθώς και κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ κοινοπραξίας ότι παραμένει δεσμευμένη στο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί το έργο.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu