Νέα

Η United Group σε νέες περιπέτειες, αυτή τη φορά στη Βουλγαρία – Τι καταγγέλουν ανταγωνιστές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κατηγορείται από τους ανταγωνιστές ότι είχε αποκρύψει τον έλεγχο μιας εταιρείας

Άλλο ένα μέτωπο φαίνεται να ανοίγει η United Group, μετά από αυτά που έχουν ανοίξει στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας  A1 Bulgaria, η οποία ανήκει στον αυστριακό όμιλο A1 Telekom Austria, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει την προτεινόμενη εξαγορά του τοπικού παρόχου δορυφορικής τηλεόρασης και ευρυζωνικών συνδέσεων Bulsatcom από τη United Group για να αποτρέψει μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στην αγορά μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Η Bulsatcom ιδρύθηκε το 2000, εξυπηρετεί οικιακούς και επιχειρηματικούς πελάτες, παρέχοντας δορυφορική τηλεόραση απευθείας στο σπίτι (DTH), IPTV και ευρυζωνικές υπηρεσίες διαδικτύου. Επίσης, διαθέτει και λειτουργεί τη δική της υποδομή οπτικών ινών και ένα δίκτυο διανομής λιανικής.

Η Α1 Βουλγαρίας ζήτησε την παρέμβαση της αρχής ανταγωνισμού της χώρας (CPC) ώστε «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στην αγορά ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους τους παίκτες και προωθείται ο θεμιτός ανταγωνισμός», ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι θα ειδοποιήσει τους αρμόδιους θεσμούς τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Βουλγαρία, ο όμιλος United Group κατέχει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vivacom και τη Nova Broadcasting Group. Η προτεινόμενη συναλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα η Vivacom να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά με μερίδιο αγοράς 60% στις τηλεοπτικές υπηρεσίες και 40% σε υπηρεσίες διαδικτύου εις βάρος των τελικών χρηστών και του ανταγωνισμού της αγοράς, πρόσθεσε η A1 Bulgaria.

«Η ενδεχόμενη απόκτηση ενός από τους κορυφαίους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης θα οδηγήσει σε δεσπόζουσα θέση με έλεγχο τόσο του δωρεάν όσο και του συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου, καθώς και της διανομής του. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη επιλογή των καταναλωτών για τηλεόραση, διαδίκτυο και μέσα ενημέρωσης παρόχους περιεχομένου», ανέφερε η A1 Bulgaria.

Σύμφωνα με την A1 Bulgaria, η ανακοινωθείσα συναλλαγή επιβεβαιώνει παλαιότερες ανησυχίες που είχε εκφράσει τόσο η ίδια όσο και η τοπική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Yettel Bulgaria ότι η εξαγορά της Bulsatcom από την επενδυτική εταιρεία Viva Corporate Bulgaria με έδρα τη Σόφια, που είχε γίνει το 2022, είχε πραγματοποιηθεί μέσω δανειακής χρηματοδότησης από τη United Group.

«Είμαστε έκπληκτοι από τον τρόπο που η Vivacom κάνει άλλη μια προσπάθεια συγκέντρωσης της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η αρχή ανταγωνισμού και το δικαστήριο έχουν επανειλημμένα μπλοκάρει τις εξαγορές τηλεπικοινωνιακών παρόχων», σημείωσε η A1 Bulgaria.

Μετά από καταγγελίες από την Yettel Bulgaria και την A1 Bulgaria, η Επιτροπή για την Προστασία του Ανταγωνισμού (CPC) ξεκίνησε πέρυσι έρευνα , η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Η ανακοίνωση μιας πιθανής συμφωνίας από την United Group είναι μια προσπάθεια συγκάλυψης της μη κοινοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας του έμμεσου ελέγχου της Bulsatcom, και έτσι της σημαντικών πιθανών προστίμων από την Επιτροπή», ανέφερε η A1 Bulgaria.

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό η United Group δραστηριοποιείται στην κινητή τηλεφωνία, στη συνδρομητική τηλεόραση και στις ευρυζωνικές συνδέσεις με τη NOVA (αφού εξαγόρασε και ενοποίησε τις Forthnet και Wind). Επίσης μέσω νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτή, έχει συμφέροντα και στους εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha και Star, σε συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη.

close menu