Νέα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως κέρδισαν οι καταναλωτές από δημοσιεύματα του Financial Report για τα τιμολόγια και τη ΔΕΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος; της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Η ΔΕΗ μέσα σε τρεις ημέρες αναγκάστηκε να δώσει χαμηλότερη κατά 40% τιμή στο σταθερό τιμολόγιο, δίχως βέβαια να εξηγήσει γιατί είχε δώσει προηγουμένως τόσο υψηλή τιμή

Στα 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των προμηθευτών. Πρακτικά οι τιμές – χωρίς τις οριζόντιες επιδοτήσεις οι οποίες καταργούνται-  διαμορφώνονται στο επίπεδο που κινήθηκαν όλο το 2023, αλλά αυτές οι τιμές δεν σημαίνει ότι είναι φθηνές και ότι συνάδουν με την πορεία των διεθνών δεδομένων.

Για να κατανοήσει κάποιος τις διαφορές τιμών αρκεί να ανατρέξει στις τιμές του ρεύματος του 2019, του 2020 ακόμα και του 2021 και να τις συγκρίνει με αυτές που ισχύουν σήμερα. Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα μέχρι το 2019 ήταν 0,09 ευρώ, δηλαδή εννέα λεπτά του ευρώ. Το 2020 αυξήθηκε 22,22% στα 0,11 ευρώ, δηλαδή έντεκα λεπτά του ευρώ «για να σωθεί η ΔΕΗ», όπως συχνά -πυκνά λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Βεβαίως, στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν ανεξέλεγκτα για να φθάσουμε στο σήμερα με τις εταιρείες να πουλάνε ρεύμα στον τελικό καταναλωτή δήθεν με τις ίδιες «καλές» τιμές του 2023, όπως μεταδίδουν κάποιοι αναμασώντας τις ανακοινώσεις των παρόχων.

Παρατήρηση πρώτη 

Αυτές οι «καλές» τιμές των 0,15 ευρώ και των 0,17 ευρώ είναι 36,36% και 54% αντίστοιχα υψηλότερες από τις τιμές του 2020-2021. Να σημειωθεί επίσης ότι τα 0,17 ευρώ η κιλοβατώρα είναι κατά 13,33% ακριβότερη από την τιμή που προσπαθούσε να διατηρήσει για τα νοικοκυριά ο πρηγούμενος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντιος Κώστας Σκρέκας, ο οποίος έβγαινε στις τηλεοράσεις και μιλούσε για 0,15 ευρώ την κιλοβατώρα. Με άλλα λόγια σε λιγότερο από μερικούς μήνες πλέον τα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα θεωρούνται «καλές» τιμές.

Παρατήρηση δεύτερη 

Για το πως οι εταιρείες διαμορφώνουν τις τιμές είναι ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου παίκτη  της αγοράς.  Οι πάροχοι είχαν υποχρέωση μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023 να ανακοινώσουν ενδεικτικές τιμές για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια που ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2024.

Η ΔΕΗ την 1η Δεκεμβρίου 2023 ανακοίνωσε ότι το σταθερό τιμολόγιο ρεύματος (χρώματος μπλε), δηλαδή το τιμολόγιο με σταθερή τιμή ρεύματος για 12 μήνες θα είναι 0,295 ευρώ/κιλοβατώρα. Υπήρξε και πάροχος και συγκεκριμένα η εταιρεία Φυσικό Αέριο, η οποία τιμολογησε το μπλε τιμολόγιο, δίνοντας τιμή κιλοβατώρας τα 0,60 ευρώ!

Το FinancialReport έγραψε δύο άρθρα. Το ένα στις 2 Δεκεμβρίου 2023 με «Το κόλπο γκρόσο με τα τιμολόγια ρεύματος – Αυξήσεις έως 73,53% από τη ΔΕΗ», το οποίο αναφερόταν στην είδηση για την άνοδο της τιμής του σταθερού τιμολογίου της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι τα σχεδόν 0,30 ευρώ η κιλοβατώρα είναι μία ακραία τιμή που ξαναείδαμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα την περίοδο της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης τον 2022. Δεν είναι μια φυσιολογική τιμή και δεν δικαιολογείται από τα σημερινά δεδομένα (η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου που επηρεάζει την αγορά ενέργειας είναι στα περίιπου 43,8 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν την περίοδο της κορύφωσης της ενεργειακλής (Αύσγουστος-Σεπτέμβριος 2022 ήταν στα 290 ευρώ η μεγαβατώρα)».

Εδώ το δημοσίευμα

Το δεύτερο δημοσίευμα στις 4 Δεκεμβρίου 2023 με τίτλο «Ο «αθεόφοβος» πάροχος που έδωσε τιμή 0,60 ευρώ», σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπήρξε εταιρεία που έδωσε τιμή για το μπλε τιμολόγιο 0,60 ευρώ την κιλοβατώρα και αποδίδοντας αυτή την πολιτική των παρόχων, δηλαδή το ότι έδωσαν πολύ υψηλές τιμές ρεύματος στα σταθερά τιμολόγια, προκειμένου να σπρώξουν τους καταναλωτές στο πράσινο τιμολόγιο, οι τιμές του οποίου κάθε μήνα αλλάζουν κατά βούληση των εταιρειών και μπορεί τώρα οι εταιρείες να προσφέρουν καλύτερες τιμές αλλά ουδείς εγγυάται τι θα πράξουν τον επόμενο μήνα.

Εδώ το δεύτερο δημοσίευμα 

Η ασυνήθιστη εμπορική πολιτική της ΔΕΗ 

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, αποδείχθηκε ότι οι τιμές αυτές ήταν αυθαίρετες. Η ΔΕΗ στις 4 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια, άλλαξε την τιμή του μπλε τιμολογίου, προχωρώντας σε μία απίστευτη μείωση τιμής σχεδόν 40% (συγκεκριμένα 39,32%). Αρχικά είχε δώσει τιμή 0,295 ευρώ την κιλοβαρώρα την 1η Δεκεμβρίου 2023 ενώ στις 4 Δεκεμβρίου έδωσε για το ίδιο τιμολόγιο (το μπλε τιμολόγιο) τιμή 17,9 σεντς ανά κιλοβατώρα. Αυτές οι διακυμάνσεις των τιμών είναι ανεπίτρεπτες, δεν δικαιολογούνται από καμία εξέλιξη και δεν συνάδουν με εμπορικές πολιτικές εταιρειών που απευθύνονται σε εκατομμύρια καταναλωτές.

Εδώ το μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2023 και ακολουθεί το ίδιο αλλαγμένο τιμολόγιο στις 4 Δεκεμβρίου 2023:

Κι εδώ το αλλαγμένο μπλε τιμολόγιο στις 4 Δεκεμβρίου 2023: 

Το κλειδί στη χονδρεμπορική αγορά, όπου η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη  

Η όλη ουσία βέβαια δεν βρίσκεται μόνο στα πολύχρωμα τιμολόγια, αλλά στο πως διαμορφώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία όπως δείχνουν κάθε μέρα τα στοιχεία που δημοσιεύει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), η Ελλάδα είναι από τις ακριβές χώρες στην Ευρώπη . Αλλη μια απόδειξη είναι ότι η χονδρεμπορική τιμή για την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης παρουσίαζε πτώση, στην Ελλάδα ήταν σχεδόν στα ίδια επιπεδα (-1,4%)  με αυτά της προηγούμενης ημέρας με την τιμή στα 100,62 ευρώ η μεγαβατώρα, που ήταν η τρίτη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη (στα 55,87 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γερμανία και μόλις στα 39,16 ευρώ η μεγαβατώρα στην Πορτογαλία).

Συνεπώς, όσο η συζήτηση επκεντρώνεται μόνο στα πολύχρωμα τιμολόγια είναι αποπροσανατολιστική. Τα πολύχρωμα τιμολόγια θα παραμείνουν ακριβά όπως διαμορφώνονται οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα.

Για την ιστορία επαναλαμβάνουμε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 θα ισχύουν τέσσρις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος:

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο ή πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu