Διεθνή

Ηνωμένα Έθνη: Οι αυξήσεις τιμών οδηγούν στην παχυσαρκία

Το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος την επόμενη δεκαετία αφού τα υγιεινά τρόφιμα είναι πιο ακριβά

Οι μεγάλες διαφορές τιμών μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών τροφίμων, σε συνδυασμό με τη μη διαθεσιμότητα μιας ποικιλίας υγιεινών τροφίμων, οδηγούν σε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD).

Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά όσο περισσότερο αναλύει κάποιος τα στοιχεία, αντιλαμβάνεται πως η κρίση κόστους ζωής πηγαίνει χέρι- χέρι με την παχυσαρκία. Όσο πιο πολύ αυξάνονται οι τιμές τροφίμων που μπορούν να στηρίξουν μια υγιεινή διατροφή, όπως τα λαχανικά, τόσο πιο δυσπρόσιτη είναι για το μέσο πολίτη η υγιεινή διατροφή.

Hitsona Banbridge - The problem with our food industry 🍔🍫 FOOD FOR THOUGHT 💭 So much junk and unhealthy food is cheap to buy and problematic to our health and wellbeing! It's

Η βρετανική έκθεση Broken Plate του The Food Foundation, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι συνήθως δύο φορές πιο ακριβά από τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, σε βάση ανά θερμίδα. Οι υψηλές τιμές έχουν μειώσει την ικανότητα πολλών νοικοκυριών να αγοράζουν υγιεινά ή πιο υγιεινά τρόφιμα, ωθώντας τους καταναλωτές προς λιγότερο υγιεινές, εξαιρετικά επεξεργασμένες επιλογές. Ως αποτέλεσμα, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. «Η πρόληψη της παχυσαρκίας στις αναπτυσσόμενες χώρες απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τους πολιτισμικούς κανόνες, θα ευαισθητοποιεί τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία και θα προωθεί την παραγωγή, τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των υγιεινών τροφίμων».

Αυξήσεις τιμών σε φρούτα και λαχανικά

   Ένας από τους λόγους αύξησης των τιμών στα υγιεινά τρόφιμα, είναι μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό ήρθε ως συνέπεια του ότι οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις διεθνείς εισαγωγές καθώς περισσότεροι καταναλωτές απαιτούν πρόσβαση σε τροπικά ή εκτός εποχής φρούτα και λαχανικά όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, το σταθερό κόστος μόνο στην αλυσίδα εφοδιασμού έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς καταναλωτές να πληρώνουν 40% περισσότερο για φρούτα και λαχανικά σε μια περίοδο 10 ετών.

Στη Βρετανία, η ποσότητα λαχανικών που αγοράζουν οι οικογένειες έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη του Food Foundation.

3,14 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, περίπου το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η φθίνουσα διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων ξεδιπλώνεται καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας εκτοξεύονται σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας προβλέπει ότι, χωρίς παρέμβαση, περίπου το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος την επόμενη δεκαετία, με οικονομικό αντίκτυπο να υπολογίζεται στα 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2035.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu