Επιχειρήσεις

Intel: Ζημίες ύψους 7 δισ. για τη μονάδα παραγωγής ημιαγωγών

Η Intel δήλωσε ότι η μονάδα κατασκευής είχε λειτουργικές ζημίες περισσότερες από το 2022

Λειτουργικές ζημίες ύψους 7 δισ. δολαρίων για το 2023 αποκάλυψε η Intel στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών, κάτι που συνιστά πλήγμα για την εταιρεία, την ίδια περίοδο που προσπαθεί να ανακτήσει το τεχνολογικό προβάδισμα που έχασε τα τελευταία χρόνια από την TSMC.

Η Intel δήλωσε ότι η μονάδα κατασκευής είχε λειτουργικές ζημίες περισσότερες από το 2022, που ήταν ύψους 5,2 δισ. δολαρίων. Η μονάδα είχε έσοδα 18,9 δισ. δολάρια για το 2023, μειωμένα κατά 31% από 27,49 δισ. δολάρια το 2022.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Πατ Γκέλσινγκερ δήλωσε ότι το 2024 θα είναι το έτος με τις χειρότερες λειτουργικές ζημίες για την επιχείρηση κατασκευής ημιαγωγών της εταιρείας και ότι αναμένει να επιτύχει ισοζύγιο σε λειτουργική βάση περίπου μέχρι το 2027. Ο Γκέλσινγκερ δήλωσε ότι η επιχείρηση επιβαρύνθηκε από κακές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η προ ενός έτους άρνηση χρήσης μηχανών ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) της ολλανδικής εταιρείας ASML. Ενώ οι μηχανές αυτές μπορεί να κοστίζουν περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια, είναι πιο αποδοτικές από τα προηγούμενα εργαλεία κατασκευής ημιαγωγών.

Η Intel σχεδιάζει να δαπανήσει 100 δισ. δολάρια για την κατασκευή ή την επέκταση εργοστασίων ημιαγωγών σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Το επιχειρηματικό της σχέδιο ανάκαμψης εξαρτάται από το να πείσει εξωτερικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις κατασκευαστικές της υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Intel δήλωσε στους επενδυτές ότι θα αρχίσει να αναφέρει τα αποτελέσματα των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της ως αυτόνομη μονάδα. Η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά για να καλύψει τη διαφορά από τους κύριους ανταγωνιστές της στην παραγωγή τσιπ, όπως η TSMC και η Samsung Electronics.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu