Οριακή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2016 διαπιστώνει το ΙΟΒΕ.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 90,9 (από 89,7) μονάδες, σε επίδοση υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (82,1 μονάδες), όταν όμως είχαν επιβληθεί οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην οικονομία και είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.
Όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Κινούμενη σε αντίθετη κατεύθυνση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη χάνει έδαφος και παρουσιάζει μικρή επιδείνωση.
Ειδικότερα:
* στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αποκλιμακώνονται, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνονται.
* στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνονται, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν δυσμενείς, με τις αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, να χάνουν ελαφρά έδαφος.
* στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους επιδεινώνονται αισθητά, με το δείκτη των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται, λόγω ρευστοποιήσεων κατά την περίοδο των εκπτώσεων.
* στις Κατασκευές, αρνητικά κινούνται οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση
* στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η υποχώρηση του δείκτη είναι αποτέλεσμα των δυσμενέστερων προβλέψεων στην πρόθεση για αποταμίευση και την εξέλιξη της ανεργίας, αφού οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12-μηνο παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες και βελτιώνονται οριακά σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΣΑΤΑ: Χωρίς ταξί η Αττική έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 11/9
- Εύβοια: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ – H περιοχή δε δίνει μεγάλους σεισμούς
- Καιρός: Ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες στα ορεινά
- Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για τον Nasdaq
- Golden Solomon: Πού στοχεύει η νέα εταιρεία του επιχειρηματία που φέρνει στην Ελλάδα Τούρκους επενδυτές
- Μεγάλος σεισμός 5,2 ταρακούνησε την Αθήνα
- Κρίση στη Γαλλία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαϊρού – Ο Μακρόν ψάχνει πρωθυπουργό
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κατέγραψαν κέρδη με το βλέμμα στη Γαλλία και την ψήφο εμπιστοσύνης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις