"Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να καθορίζει τιμές", τόνισε ο Μινς σε σύνοδο για τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία στη Νέα Υόρκη
H κυβέρνηση Τραμπ δείχνει αποφασισμένη να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, συνεχίζοντας την πίεση για μείωση των τιμών και επαναπατρισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, ο Κάλι Μινς — ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ — επανέλαβε την αταλάντευτη στάση της κυβέρνησης σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις.
«Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να καθορίζει τιμές», τόνισε ο Μινς σε σύνοδο για τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία στη Νέα Υόρκη, την οποία συνδιοργάνωσαν οι Financial Times και το Endpoints News. «Αλλά δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να πληρώνουμε περισσότερα από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες».
Ο Μινς κατήγγειλε ως «ηθικά αποκρουστική» την απειλή εταιρειών όπως η Roche να αποσύρουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην αμερικανική παραγωγή. «Αν θέλουν να το κάνουν, ας το κάνουν», δήλωσε κοφτά. «Το να βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή κρίση δημόσιας υγείας και δημοσιονομικής βιωσιμότητας είναι απαράδεκτο».
Δασμοί, εκτελεστικά διατάγματα και onshoring
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και εξετάζει δασμούς 20% σε φάρμακα που παράγονται εκτός ΗΠΑ.
Επιπλέον, υπεγράφη νέο εκτελεστικό διάταγμα με τίτλο Most Favored Nation (Χώρα Ευνοούμενης Μεταχείρισης), που προβλέπει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να πωλούν τα φάρμακά τους στις ΗΠΑ στην ίδια τιμή με την πιο χαμηλή που ισχύει σε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.
Ήδη πριν από το διάταγμα, φαρμακοβιομηχανίες είχαν εξαγγείλει δεσμεύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μεταφέρουν παραγωγικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ — σε πολλές περιπτώσεις επικαλούμενες την πολιτική Τραμπ από το 2020.
Η Roche έχει υποσχεθεί επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων, η Johnson & Johnson 55 δισ. και η Eli Lilly 27 δισ., φτάνοντας συνολικά τα 132 δισ. από το 2020.
Η AstraZeneca από την πλευρά της επέλεξε έναν πιο διπλωματικό τόνο: «Μοιραζόμαστε τη δέσμευση του Προέδρου Τραμπ να εξασφαλίσουμε ότι το κόστος της καινοτομίας μοιράζεται δίκαια μεταξύ των πλούσιων χωρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Τόνισε, όμως, ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής απαιτεί διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους και προσοχή ώστε να μην διαταραχθεί η φροντίδα των ασθενών ή να υπονομευθεί η ηγετική θέση των ΗΠΑ στην καινοτομία.
Οι πιέσεις αυξάνονται, η υπομονή τελειώνει
Παρά τις αρχικές υποσχέσεις, κάποιες εταιρείες φαίνεται να χάνουν την υπομονή τους. Η Roche απείλησε με αναθεώρηση των δεσμεύσεών της, ενώ ο CEO της Eli Lilly δήλωσε πρόσφατα πως η απειλή των δασμών έχει ήδη κινητοποιήσει τον κλάδο — και ότι ο Τραμπ «θα μπορούσε κάλλιστα να ανακηρύξει τη νίκη και να προχωρήσει».
Η απάντηση της κυβέρνησης; Η πίεση θα συνεχιστεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αυστραλία: Προχωρά σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ
- Υεμένη: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση δύο πυραύλων με στόχο το Ισραήλ
- Λαγκάρντ: Αντιφατική αλλά δικαιολογημένη η δύναμη του ευρώ, είναι ευκαιρία για την Ευρώπη
- ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πρώτη εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ
- Νέα Υόρκη: Βίντεο από τη στιγμή της πρόσκρουσης ιστιοφόρου στη γέφυρα Μπρούκλιν με δύο νεκρούς
- Eurovision: Σάρωσε σε τηλεθέαση με μέσο όρο 70,8% – Αγγιξε το 89,5% σε τέταρτο
- Σκέρτσος για Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ προτρέχει να βγάλει συμπεράσματα
- Διώρυγα του Σουέζ: Εκπτωση 15% για τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για 90 ημέρες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις