Ποιες εταιρείες στοχοποιούνται
Η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας μεταφέρεται και στη Wall Street. Δύο Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ζητούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) την αποπομπή 25 κινεζικών εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, με στόχο, όπως λένε, την προστασία της εθνικής ασφάλειας και των Αμερικανών επενδυτών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Κίνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, John Moolenaar και ο πρόεδρος της Γερουσιαστικής Επιτροπής για τη Γήρανση, Rick Scott, απέστειλαν επιστολή στον επικεφαλής της SEC, Paul Atkins, απαιτώντας να εφαρμοστεί η νομοθεσία HFCAA (Holding Foreign Companies Accountable Act) για να διακοπεί η διαπραγμάτευση και να προχωρήσει η υποχρεωτική διαγραφή 25 κινεζικών επιχειρήσεων από τις αμερικανικές αγορές.
«Οι εταιρείες αυτές αντλούν αμερικανικό κεφάλαιο ενώ ενισχύουν στρατηγικούς στόχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όπως ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός και η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η επιστολή.
Ποιες εταιρείες στοχοποιούνται
Πάνω από 100 κινεζικές εταιρείες διαπραγματεύονται σήμερα σε αμερικανικές αγορές, με συνολική κεφαλαιοποίηση που αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια. Μεταξύ των εταιρειών που κατονομάζονται είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της κινεζικής τεχνολογικής σκηνής:
Alibaba Group (ηλεκτρονικό εμπόριο)
Baidu (μηχανή αναζήτησης και AI)
JD.com (ψηφιακές λιανικές υπηρεσίες)
Weibo (πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης)
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι, ανεξάρτητα από τον εμπορικό χαρακτήρα τους, οι εταιρείες αυτές “στρατολογούνται” τελικά για κρατικούς – και ενίοτε κατασταλτικούς – σκοπούς.
Η SEC διαθέτει ήδη τα μέσα για να παρέμβει. Ο νόμος HFCAA, που θεσπίστηκε το 2020, επιτρέπει στην Επιτροπή να απαιτήσει διαφάνεια και πρόσβαση σε ελεγκτικά αρχεία. Αν μια εταιρεία δεν συμμορφωθεί για τρία συνεχή χρόνια, μπορεί να αποπεμφθεί από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις
Η έκκληση αυτή έρχεται την ώρα που η Κίνα και οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέου γύρου συνομιλιών για άρση ή αναθεώρηση δασμών, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες του Κογκρέσου είναι πιθανό να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες.
Τι μπορεί να ακολουθήσει;
Αναταραχή στις αγορές: Οι επενδυτές που διακρατούν ADRs (American Depositary Receipts) σε κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστάθεια και κίνδυνο ρευστοποίησης.
Μεταφορά στο Χονγκ Κονγκ: Πολλές εταιρείες, όπως η Alibaba, έχουν ήδη στραφεί προς διπλή εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ως προληπτικό μέτρο.
Επενδυτική απροθυμία: Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να αποτρέψουν μελλοντικές εισαγωγές κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ.
Η διαμάχη δεν αφορά μόνο τα χρηματιστήρια, αλλά τον ίδιο τον έλεγχο της τεχνολογικής και οικονομικής ηγεμονίας.
Αν η SEC ανταποκριθεί στην πολιτική πίεση, αυτό θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση της οικονομικής “αποσύνδεσης” (decoupling) μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Γουώρεν Μπάφετ παραιτείται τέλος του έτους από την διοίκηση της Berkshire Hathaway
- Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Ανοίγει τις πύλες του την Δευτέρα 03/05 το 6ο Διεθνές Συνέδριο
- Waymo – Toyota: Συνεργασία για αυτόνομα οχήματα και τεχνολογία robotaxi
- ΟΣΕ: Απολύθηκε φύλακας διάβασης γιατί δεν κατέβασε έγκαιρα τις μπάρες
- ΟΠΕΚ+: Ραγδαία αύξηση παραγωγής πετρελαίου
- Τερεζάκης: Στρατηγική πενταετίας και πέντε άξονες δράσης για τον ΟΣΕ
- Ρωσικές κατηγορίες κατά Ζελένσκι: “Προδότης και διεθνής τρομοκράτης”
- Σιγκαπούρη: Το αεροδρόμιο Changi αναδείχθηκε καλύτερο στον κόσμο για το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις