Πρόκειται για δυο υπηκόους της Μιανμάρ, έναν του Βιετνάμ, έναν του Λάος, δυο της Κούβας, έναν του Μεξικού κι έναν του Νότιου Σουδάν, που απελάθηκαν τον Μάιο
Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε χθες Πέμπτη πράσινο φως για την απέλαση οκτώ παράτυπων μεταναστών στο Νότιο Σουδάν, δέκα μέρες αφού ενέκρινε τις απελάσεις ανθρώπων χωρίς χαρτιά σε τρίτες χώρες.
Πρόκειται για δυο υπηκόους της Μιανμάρ, έναν του Βιετνάμ, έναν του Λάος, δυο της Κούβας, έναν του Μεξικού κι έναν του Νότιου Σουδάν, που απελάθηκαν τον Μάιο από τις αρχές των ΗΠΑ.
Όμως βρίσκονταν μέχρι χθες υπό κράτηση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, αφού δικαστής ανέστειλε τις απελάσεις του είδους επιχειρηματολογώντας πως δεν δόθηκε στους οκτώ ενδιαφερόμενους επαρκής χρόνος για να αμφισβητήσουν την απόφαση στη δικαιοσύνη.
Πριν από δέκα μέρες, το κορυφαίο όργανο του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, στο οποίο έχουν αποφασιστικής σημασίας πλειοψηφία οι συντηρητικοί, τάχθηκε υπέρ της απέλασης παράτυπων μεταναστών σε τρίτες χώρες.
Χθες, εξέτασε αν απόφαση αυτή έχει επίσης εφαρμογή στην αναστολή των απελάσεων που αποφασίστηκε πρωτοδίκως, παρά τα αντεπιχειρήματα του δικαστή.
Οι προοδευτικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Σόνια Σοτομαγιόρ, Κετάντζι Μπράουν) εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους.
«Αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να στείλει» τους οκτώ αλλοδαπούς, «που απομάκρυνε παρανόμως από τις ΗΠΑ, από το Τζιμπουτί στο Νότιο Σουδάν, όπου θα παραδοθούν στις τοπικές αρχές, χωρίς να λογαριάζει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια» ως ακόμη και «τον θάνατο», έκρινε η Σόνια Σοτομαγιόρ.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιχειρηματολογεί πως οι οκτώ άνδρες έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα και ότι δεν εξασφάλισε συναίνεση από τις πατρίδες τους για την υποδοχή τους.
Ο ρεπουμπλικάνος έχει αναγορεύσει τον αγώνα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης σε απόλυτη προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του, υποσχόμενος να απελάσει «εκατομμύρια» μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράτυπα.
Υπερασπίζεται τις απελάσεις σε τρίτες χώρες όταν οι πατρίδες ανθρώπων υπό απέλαση αρνούνται να τους υποδεχθούν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατήρηση πιέσεων, στο «κόκκινο» και οι ευρωπαϊκές αγορές
- Μειώσεις τιμών σε 994 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ – Οι εκπτώσεις και ποια είδη περιλαμβάνονται
- Κύμα 3.460 απολύσεων και λουκέτο σε 5 εργοστάσια ανακοίνωσε η Schaeffler
- Φθινοπωρινός τουρισμός: Τα ελληνικά νησιά κερδίζουν τους ταξιδιώτες
- Ορθώνουμε αναχώματα στην ακρίβεια, λέει ο Πρωθυπουργός, αλλά στην πράξη οι πολίτες ασφυκτιούν από έμμεσους φόρους και στρεβλώσεις της αγοράς
- Βιοκαρπέτ: Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στην Exalco και νέα ενεργειακά έργα
- «Ένταση» στις σχέσεις των κατασκευαστών, διακρίνει ο Πέτρος Σουρέτης
- Π. Χρηστίδης για το άρθρο 23: «Ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης των funds και των servicers; Θέλουμε να μάθουμε το όνομά του»
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








