Η άνοδος του κόστους δανεισμού δυσκολεύει την αγορά κατοικίας, ενώ οι αιτήσεις στεγαστικών έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 50% από τον Ιανουάριο, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023 ανέβηκε το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών στις ΗΠΑ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους υποψήφιους αγοραστές κατοικίας σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος ζωής κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ένωση Τραπεζιτών Στεγαστικών Δανείων (MBA), το επιτόκιο του συνηθέστερου στεγαστικού δανείου στην αμερικανική αγορά αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 7,49% την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου.
Η αύξηση ακολουθεί την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με τις οποίες συνδέονται στενά τα στεγαστικά επιτόκια. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 5,3% τη Δευτέρα, αγγίζοντας υψηλό 24 ετών, καθώς η ανατίμηση του πετρελαίου εντείνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ενώ τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Από την έναρξη των κοινών επιθέσεων ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, στα τέλη Φεβρουαρίου, τα στεγαστικά επιτόκια έχουν αυξηθεί περίπου κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Αύγουστο, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν σηματοδοτήσει ότι αναμένουν ακόμη μία αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους, μετά την αύξηση του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι αγορές προεξοφλούν επί του παρόντος διατήρηση των επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση στα τέλη Οκτωβρίου.
Το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης αποτυπώνεται ήδη στη ζήτηση. Οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 4,2% σε εβδομαδιαία βάση, με ιδιαίτερα έντονη υποχώρηση στις αναχρηματοδοτήσεις. Ο συνολικός όγκος αιτήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2025 και έχει περιοριστεί σχεδόν κατά το ήμισυ από τον Ιανουάριο.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της MBA, Τζόελ Καν, επισήμανε ότι τα σημερινά επιτόκια προσφέρουν ελάχιστα κίνητρα αναχρηματοδότησης στους ιδιοκτήτες, ενώ η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού απομακρύνει πολλούς υποψήφιους αγοραστές από την αγορά.
Οι εξελίξεις προσθέτουν πίεση στους Ρεπουμπλικάνους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, που θα κρίνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, το κόστος ζωής αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, ενώ το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 32%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βουτιά 2,39% το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την «κούφια» αντίδραση της Τρίτης
- Ferrari Luce: Η… πλάκα του Τζεφ Μπέζος και η σχεδιαστική σφραγίδα του Τζόνι Άιβ
- DBRS: Σχεδόν τριπλάσια των κεφαλαίων τα κρατικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών – Οι κίνδυνοι και η «ασπίδα»
- Wall Street στο «κόκκινο»: Πετρέλαιο και αποδόσεις ομολόγων πιέζουν τους δείκτες – Στο βλέμμα των επενδυτών η Fed
- Γερμανία: Υπό κράτηση για κατασκοπεία ο πρώην επικεφαλής της BND Άουγκουστ Χάνινγκ
- Reuters: Τον Νοέμβριο η δοκιμαστική παραγωγή LNG της QatarEnergy στο North Field East
- ΗΠΑ: Στο 7,49% το επιτόκιο για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια – Υψηλό σχεδόν τριετίας
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 08 – 10 – 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








