Αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία στο επενδυτικό πλάνο της Ιταλικής εταιρεία
Επενδύσεις που αφορούν και την Ελλάδα θα λάβουν χώρα την ερχόμενη πενταετία από την Italgas.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγες ώρες, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Italgas έδωσε το πράσινο φως για το νέο επενδυτικό σχέδιο 2025-31, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 16,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 900 εκατ. ευρώ (+5,7%) σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο.
Εξ αυτών, τα 14,2 δισ. αφορούν την ανάπτυξη, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του δικτύου σε Ιταλία και Ελλάδα, όπως και την απόκτηση και αναβάθμιση του αντίστοιχου δικτύου της 2i Rete Gas. Ειδικά για τη χώρα μας, δε, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την επέκταση και ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, μέσω της θυγατρικής της Italgas, Enaon.
«Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του έτους», τονίζει η Italgas, «μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε τις προβλέψεις που εγκρίθηκαν στις 7 Μαΐου: Προσαρμοσμένα έσοδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα EBITDA περίπου 1,87 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα EBIT περίπου 1,19 δισ. ευρώ. Εξαιρώντας τις επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 16 και λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες τεχνικές επενδύσεις περίπου 1,2 δισ. ευρώ, το καθαρό χρέος στο τέλος του 2025 επιβεβαιώνεται ότι αναμένεται περίπου στα 10,8 δισ. ευρώ».
Gallo: «Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική»
«Οι πρώτοι εννέα μήνες του 2025 έκλεισαν επίσης με πολύ θετικά αποτελέσματα. «Όλοι οι κύριοι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δείκτες κατέγραψαν διψήφια πρόοδο, χάρη στην ενοποίηση της 2i Rete Gas, στις μειώσεις κόστους και στις πρώτες βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα που προέκυψαν από τη διαδικασία συγχώνευσης», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, Paolo Gallo, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων εννέα μηνών.
«Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 35%, τα προσαρμοσμένα EBIT κατά 45%, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 37%. Η απόδοση που επιτεύχθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του έτους επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών δράσεων που εφαρμόστηκαν και τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μοντέλου, ικανού να παράγει αξία με συνεχή και βιώσιμο τρόπο με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Gallo.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέος γύρος λουκέτων στα ΕΛΤΑ – Στα «κάγκελα» δήμαρχοι και βουλευτές
- Οι σχέσεις και οι συνεργασίες μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ – Cognitera – Neuropublic παραμένουν αδιευκρίνιστες
- Κυκλώνας “Μελίσα”: Χτύπησε την βόρεια Καραϊβική και κατευθύνεται στις Βερμούδες
- Eurostat: Αύξηση 1,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης το γ΄τρίμηνο
- ΟΠΑΠ: Στις 25/11 τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2025
- Τραμπ: Συμφωνία με την Κίνα για «πάγωμα» ενός έτους στους περιορισμούς εξαγωγών σπάνιων γαιών
- ΔΕΔΔΗΕ: Στη Νοva το έργο μαζικής διασύνδεσης 1 εκατ. έξυπνων μετρητών
- Πεσκόφ: Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, η Μόσχα θα ακολουθήσει
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








