Διεθνή

Ιταλία: Βάζει «πλαφόν» στα 60 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο Ιταλός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, Ζιλμπέρτο ​​Πιτσέτο Φρατίν

Νέο διάταγμα για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προωθεί η Ρώμη, έπειτα από συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές - Αποζημιώσεις στις μονάδες φυσικού αερίου και χρηματοδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος

Στην έγκριση νέων μέτρων για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει να προχωρήσει εντός της εβδομάδας η ιταλική κυβέρνηση, με διάταγμα που προβλέπει την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ιταλίας, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, το σχέδιο έχει συζητηθεί με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στον περιορισμό της επίδρασης των υψηλών τιμών φυσικού αερίου στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η βασική παρέμβαση προβλέπει προσωρινό πλαφόν περίπου 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στην τιμή του φυσικού αερίου που λαμβάνεται υπόψη για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Μιλώντας σε εκπροσώπους της ένωσης επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας Elettricità Futura, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ότι προετοιμάζει το σχέδιο του διατάγματος, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη (5/11).

Αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά από την τιμή TTF

Το διάταγμα προβλέπει ότι οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ της τιμής του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς TTF και του ανώτατου ορίου των 60 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, όταν η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF υπερβαίνει τα 60 ευρώ/MWh, οι επιλέξιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα λαμβάνουν αποζημίωση για τη διαφορά. Για παράδειγμα, εάν η τιμή στο TTF διαμορφωθεί στα 80 ευρώ/MWh, η διαφορά που θα καλύπτεται από τον μηχανισμό θα ανέρχεται σε 20 ευρώ/MWh φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίζει το διάταγμα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτόν τον μηχανισμό να μειώσει το κόστος που επιβαρύνει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστεί η επίδρασή του στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εφαρμογή του πλαφόν δεν συνεπάγεται, ωστόσο, αυτόματη ή ισόποση μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η παρέμβαση θα επηρεάσει τη χονδρεμπορική αγορά και τις χρεώσεις των προμηθευτών.

Σημαντική παράμετρος είναι και η χρηματοδότηση του μέτρου. Όπως έχει αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ο Πικέτο Φρατίν, οι αποζημιώσεις προς τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέσω αύξησης των χρεώσεων συστήματος που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επομένως, η μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής θα συνοδεύεται από πρόσθετη επιβάρυνση στις χρεώσεις των καταναλωτών, γεγονός που καθιστά κρίσιμο το τελικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο παρεμβάσεων.

Το κατά πόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δουν πραγματική μείωση στους λογαριασμούς τους θα εξαρτηθεί από το ύψος των αποζημιώσεων, την επίδρασή τους στις τιμές χονδρικής και το μέγεθος της αύξησης των χρεώσεων συστήματος.

Οι ακριβείς όροι εφαρμογής, η διάρκεια του προσωρινού πλαφόν και ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων αναμένεται να αποσαφηνιστούν με την παρουσίαση του διατάγματος στο ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu