Με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελθείσες πολιτικές του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ, οι δυο κύριοι πόλοι αυτού που ονομάζουμε «Δύση», θα εμφανίζονται εφ εξής με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, στα περισσότερα μείζονα διεθνή ζητήματα
Για τις προοπτικές της εγχώριας εξορυκτικής βιομηχανίας στη διάρκεια της νέας χρονιάς έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Κώστας Γιαζιτζόγλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ελληνική εξορυκτική βιομηχανία έχει και την πρόθεση και την δυνατότητα να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο τον πλούσιο Ελληνικό ορυκτό πλούτο, προσφέροντας περισσότερο ΑΕΠ, περισσότερες εξαγωγές και περισσότερες θέσεις εργασίας. Μόνη προϋπόθεση, είναι να αποκατασταθούν στοιχειώδεις συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού ως προς τα κόστη παραγωγής, ώστε τα παραγόμενα αγαθά να είναι «διεθνώς εμπορεύσιμα».
Πρόσθεσε, δε, ότι «παρότι ακούγεται κοινότυπο, το 2025 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελθείσες πολιτικές του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ, οι δυο κύριοι πόλοι αυτού που ονομάζουμε «Δύση», θα εμφανίζονται εφ εξής με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, στα περισσότερα μείζονα διεθνή ζητήματα. Οι επαπειλούμενοι εμπορικοί πόλεμοι, μέσω δασμών και περιορισμού εξαγωγών, δεν θα αλλάξουν μόνο το διεθνές εμπόριο. Θα έχουν άμεση επίπτωση στη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, με απρόβλεπτες ανακατατάξεις. Για κάποιους θα είναι απειλή ενώ για άλλους ίσως να αποτελέσουν ευκαιρία. Την ίδια στιγμή, είναι πολύ πιθανό να επιβραδυνθούν, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη και οι ρυθμοί της τεχνολογικής προόδου.
Από την άλλη πλευρά, η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού, θα αποδυναμώσει δραματικά το αφήγημα της πράσινης μετάβασης, δίνοντας επιχειρήματα στους πολεμίους της. Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτές της θα δουν το επιχείρημα της συνεχώς αυξανόμενης συμμόρφωσης των «λιγότερο πράσινων» κρατών να αποδυναμώνεται. Δύσκολα θα πειστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποδεχθούν την – διαφαινόμενη πλέον ξεκάθαρα – οικονομική επιβάρυνση της πράσινης μετάβασης, αν πέρα από τα σύνορα ουδείς άλλος δείχνει να ασχολείται σοβαρά με το θέμα. Εάν μάλιστα εφαρμοστεί και ο «μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα» , οι επιπτώσεις για την τσέπη του Ευρωπαίου θα είναι καταλυτικές».
Ο κ. Γιαζιτζόγλου αναφέρθηκε, δε, ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα, τονίζοντας ότι «το 2025 θα έχουμε, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, την πρώτη μαζική επαφή της τεχνητής νοημοσύνης με τον πολίτη, μέσα από προϊόντα καθημερινής χρήσεως. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, εξίσου μεγάλες όμως είναι και οι αβεβαιότητες. Σε κάθε περίπτωση και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει τόσο την παγκόσμια οικονομία, όσο και τις γεωπολιτικές ισορροπίες».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ξανά για δύο κράτη στην Κύπρο μιλάει ο Ερντογάν
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις