Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πλήρους κατάρρευσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αναπτύσσει η Ευρώπη, όπως δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, καθώς προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα κινδυνεύει να αποκοπεί από τη Μόσχα.
Η Κάντρι Σίμσον είπε ότι η ΕΕ κάνει αγώνα για να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις παραδόσεις της Ρωσίας φέτος, αλλά θα έπρεπε να κάνει περισσότερα, εάν υπάρξει οποιαδήποτε «πλήρης διακοπή» του εφοδιασμού.
Τα σχέδια που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιλαμβάνουν μέτρα για την ελεγχόμενη κατανομή των προμηθειών φυσικού αερίου στη βιομηχανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προτάσεις. Παράλληλα, θα περιοριστεί η κατανάλωση για τα νοικοκυριά.
Η ρωσική κρατική εταιρεία προμηθειών φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με ένα διάταγμα του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια αντί για ευρώ ή δολάρια.
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να είναι το επόμενο [που θα αποκοπεί]», είπε η Σίμσον σε συνέντευξή της. «Μέχρι στιγμής μπορέσαμε να μεριμνήσουμε για τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια του εφοδιασμού αυτών των τριών κρατών-μελών, κυρίως με τη βοήθεια της αλληλεγγύης των γειτόνων».
«Φέτος, εάν υπάρξει πλήρης διαταραχή, ετοιμάζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης», είπε.
Η Σίμσον σημείωσε ότι είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου φέτος, όπως είχε δεσμευτεί προηγουμένως να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις προσπάθειες εξασφάλισης εναλλακτικών προμηθειών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει ρεκόρ παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, γεγονός που της επέτρεψε να αρχίσει να ξαναγεμίζει τις δεξαμενές της -ήταν γεμάτες κατά 44% στις 25 Μαΐου, σε σύγκριση με 36% έναν χρόνο πριν.
Η Εσθονή επίτροπος είπε επίσης ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, ενώ έχουν συνομιλίες και με νέους προμηθευτές. «Δουλεύουμε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και ελπίζουμε πριν από το καλοκαίρι να έχουμε διμερείς συμφωνίες μαζί τους. Σχεδιάζουμε να ανανεώσουμε τον ενεργειακό μας διάλογο με την Αλγερία», είπε.
Τα έκτακτα μέτρα, τα οποία σχεδιάζονται από την Κομισιόν, εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν μια σειρά δράσεων, οι οποίες εδράζονται στον τομέα της κατανάλωσης τόσο από τη βιομηχανία, όσο κι από τα νοικοκυριά.
Η Μόσχα έχει ήδη «κόψει» τις ροές προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, χώρες οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν τα συμβόλαια παράδοσης σε ρούβλι, όπως αξιώνει πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση, κατά την οποία κάθε κράτος μέλος μπορεί να είναι το επόμενο (θύμα)» τόνισε η Σίμσον, σε συνέντευξη στους Financial Times. «Πρέπει να είμαστε ικανοί να φροντίσουμε μόνοι μας την ασφάλεια των ροών».
Το 27% του αερίου αφορά τη βιομηχανία
Ο κλάδος της βιομηχανίας αντιστοιχεί περίπου στο 27% της συνολικής κατανάλωσης αερίου στην Ευρώπη, με την παραγωγή χημικών, κεραμικών, τροφίμων και υαλικών να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Η Επίτροπος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλάξει ό,τι και να γίνει τις ροές αερίου στον τομέα των τροφίμων και των προϊόντων ασφάλειας – υγείας, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για αντικατάσταση των 2/3 των ρωσικών εισαγωγών με εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
Μέχρι στιγμή, οι ενεργειακές εταιρείες των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης έχουν εκφράσει την πρόθεση να ευθυγραμμιστούν με την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλι, από τη στιγμή που έχει βρεθεί η φόρμουλα ώστε να μην παραβιάζουν τις ευρύτερες κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Μόσχα.
Το 26% οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία
Η μείωση του ρωσικού αερίου αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για τις Βρυξέλλες, οι οποίες συνήθιζαν να εισάγουν από τη Ρωσία το 40% των συνολικών προμηθειών (155 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως). Πλέον, αυτό το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 26% και στόχος είναι έως το τέλος του 2022 να έχει περιοριστεί στο 13%.
Στο μεταξύ, τα κράτη – μέλη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επιβολή ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25% της κατανάλωσης στην Ε.Ε. Ωστόσο, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μπλοκάρει τη λήψη οριστικών αποφάσεων, λόγω της υψηλής εξάρτησής της.
Πέραν των κρατικών αποφάσεων, βέβαια, ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται ότι έχει ήδη περιορίσει σημαντικά τις εισαγωγές από τη Ρωσία, υλοποιώντας ένα άτυπο μποϊκοτάζ. «Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να φθάσουμε εκεί που ελπίζουμε» σχολίασε η Επίτροπος Ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: «Θα μιλήσω με τον Σι στο τέλος της εβδομάδας – Οι δασμοί δεν θα επανέλθουν στο 145%»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκαναν το 3Χ3 με αέρα από τις αμοιβαίες μειώσεις δασμών ΗΠΑ – Κίνας
- Google: Η ιταλική Moltiply κατέθεσε μήνυση και ζητά αποζημίωση 3 δισ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier III
- Τραμπ: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο να πάω στην Τουρκία για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας
- Eurobank: Αγορά 750.110 ιδίων μετοχών με μέση τιμή 2,4789 ευρώ ανά μετοχή
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Μειωμένα 8,1% στα 26,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄τρίμηνο
- Χρηματιστήριο: Πάνω και από τις 1.770 μονάδες – Νέο «ξέσπασμα» από τις τράπεζες – Ράλι 6,97% από ElvalHalcor
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις