Σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή Φάσης Ι από το Dana-Farber Cancer Institute
Ένα πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο των νεφρών παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή Φάσης Ι από το Dana-Farber Cancer Institute.
Εννέα ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού παραμένουν ελεύθεροι της νόσου για διάστημα 34 μηνών μετά τη χορήγηση ενός πειραματικού εμβολίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής Φάσης Ι που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Η ερευνητική ομάδα του Dana-Farber Cancer Institute, σε συνεργασία με το Broad Institute του MIT και του Πανεπιστημίου Harvard, ανέπτυξε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης προχωρημένων περιπτώσεων καρκίνου του νεφρού. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με καρκίνο σταδίου III ή IV.
Ο Δρ. Toni Choueiri, ιατρικός ογκολόγος στο Dana-Farber και επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί ότι το εμβόλιο λειτουργεί εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Η καινοτομία έγκειται στη χρήση νεοαντιγόνων, πρωτεϊνών που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια των μεταλλάξεών τους.
Η διαδικασία περιλαμβάνει την απομόνωση νεοαντιγόνων από τον όγκο κάθε ασθενούς, επιλέγοντας εκείνα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Στη συνέχεια, τα επιλεγμένα νεοαντιγόνα παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και ενσωματώνονται στο εξατομικευμένο εμβόλιο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκτούν πρόσθετη αξία καθώς ο καρκίνος του νεφρού χαρακτηρίζεται από χαμηλό φορτίο μεταλλάξεων. Αρχικά, η προσέγγιση είχε αναπτυχθεί για το μελάνωμα, έναν τύπο καρκίνου με υψηλό φορτίο μεταλλάξεων. Η επιτυχία στον καρκίνο του νεφρού διευρύνει τις προοπτικές εφαρμογής της μεθόδου.
Οι ασθενείς της μελέτης έλαβαν συνδυαστική θεραπεία που περιελάμβανε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων, ενώ ορισμένοι έλαβαν επίσης το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο pembrolizumab. Τα αποτελέσματα έδειξαν ταχεία και διαρκή επέκταση νέων Τ-λεμφοκυττάρων που σχετίζονται ειδικά με το εμβόλιο.
Η μέθοδος των εμβολίων νεοαντιγόνων διαφέρει από τα παραδοσιακά προληπτικά εμβόλια, όπως αυτά για τη γρίπη ή την ιλαρά. Αντί να προστατεύουν από μελλοντικές απειλές, στοχεύουν στη θεραπεία υπάρχοντος καρκίνου ή στην πρόληψη υποτροπών.
Μια διεθνής πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, εξετάζοντας παρόμοιο εξατομικευμένο εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία για ασθενείς υψηλού κινδύνου μετά από χειρουργική επέμβαση.
Τα ευρήματα από τη μελέτη αυτή αποτελούν ορόσημο για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών κατά του καρκίνου. Η ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό της επόμενης φάσης των κλινικών δοκιμών, με στόχο την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΤΑΔ: Παραχώρησε στην Περιφέρεια Αττικής με 1 εκατ. ευρώ το χρόνο το γήπεδο Tae Kwon Do
- Γαλλία: Περικοπές 40 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2026 και κατάργηση αργιών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πτώση στον απόηχο δασμών Τραμπ και πληθωρισμού ΗΠΑ
- ΕΕ: Δεν εγκρίθηκε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Μπλόκο από Σλοβακία
- Ποια είναι τα 4 επενδυτικά σχέδια των 290 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν σε βιομηχανία και τουρισμό
- Τσάφος: Έρχεται δέσμη μέτρων για ρευματοκλοπές και ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΑΘΕ από Τετάρτη 16 Ιουλίου έως και Σάββατο 9 Αυγούστου
- ΣΕΤΠΕ: Νέος πρόεδρος ο Αναστάσιος Μάνος, CEO της Dotsoft
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις