Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: ΜοU με τις κεντρικές τράπεζες Βραζιλίας, Καζακστάν

Στα τέλη Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια

Μνημόνιο κατανόησης (MoU) με τις κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας και του Καζακστάνη υπέγραψε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να θέσει τις βάσεις για ενισχυμένη συνεργασία. Τα μνημόνια κατανόησης υπογράφηκαν από τους διοικητές των τραπεζών στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, ανέφερε η τουρκική κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, της Βραζιλίας και του Καζακστάν φιλοδοξούν να προωθήσουν τη συνεργασία και να διεξάγουν εταιρικές τεχνικές δραστηριότητες στον τομέα της κεντρικής τραπεζικής, αναφέρεται.

Στα τέλη Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια, μια αιφνιδιαστική απόφαση λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν, που δείχνει την επείγουσα ανάγκη στήριξης της λίρας μετά από ένα ξεπούλημα. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν αύξησε το επιτόκιο μιας εβδομάδας στο 50% από 45%. Μόνο η Deutsche Bank AG και η Goldman Sachs Group Inc. ανέμεναν αύξηση, με όλους τους άλλους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν έβλεπαν καμία αλλαγή.

Η ταχύτερη υποτίμηση της λίρας και η επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό πιθανότατα ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να αποφασίσει μόλις δύο μήνες αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι ο κύκλος σύσφιξης έχει τελειώσει.

Η αιφνιδιαστική άνοδος των τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο, επανέφερε τα φώτα της δημοσιότητας στον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει το 70%. Ερωτήματα δημιουργήθηκαν επίσης σχετικά με μια σειρά από μέτρα σύσφιξης από την πίσω πόρτα τις τελευταίες εβδομάδες από την κεντρική τράπεζα, τα οποία ορισμένοι παρομοίασαν με μια εποχή ανορθόδοξης οικονομίας υπό την προηγούμενη ηγεσία.

Μια άμεση αύξηση των επιτοκίων θα δημιουργούσε αντίθετα κίνητρα για τους αποταμιευτές να διατηρήσουν χρήματα σε περιουσιακά στοιχεία σε λίρες και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή ξένων κεφαλαίων, ανέφεραν αναλυτές της Deutsche Bank. Οι εισροές ήταν αργές και οι ξένοι αποχώρησαν από τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

Μια έρευνα της κεντρικής τράπεζας σε συμμετέχοντες στην αγορά έδειξε ότι οι προοπτικές τους για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2024 αυξήθηκαν κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα σε πάνω από 44,2% τον Μάρτιο, πολύ υψηλότερα από τις τρέχουσες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Η μηνιαία αύξηση των τιμών – ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά από τη νομισματική αρχή – επιταχύνθηκε στο 4,5% τον Φεβρουάριο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu