Αβεβαιότητα για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς καταγράφουν οι δείκτες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ανακοίνωσε τις Εκτιμήσεις Οκτωβρίου 2023 και συγκεκριμένα τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης και τον Δείκτη «Φόβου».
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Ιούλιο του 2023, ο ΣΔΠ σημείωσε οριακή πτώση, σε συνέχεια μιας εκτεταμένης περιόδου συνεχόμενων αυξήσεων, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της περιόδου εξέτασης. Η εν λόγω εξέλιξη δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ και ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του.
Εναλλακτικά, δύναται να σηματοδοτεί την αρχή μιας μεταστροφής των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας μια πρώτη πρόδρομη ένδειξη για διακοπή της συνεχιζόμενης βελτίωσης των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών, πιθανόν συνδεόμενη με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) προκύπτει βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Δείκτης «Φόβου»
Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, φτάνοντας το 32,38% στις 31/10/2023 από 28,12% στις 29/9/2023 (Βλ. Διάγραμμα 2).

Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε, φτάνοντας το 31,16% τον Οκτώβριο του 2023 από 27,82% τον Σεπτέμβριο του 2023. Στις 31/10/2023 ο δείκτης ήταν στο επίπεδο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,38%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- NBC: Ο Τραμπ εξετάζει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράν
- Scope Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση ΒΒΒ του ελληνικού χρέους, διατηρεί θετικό outlook
- Οι συγγενείς των θυμάτων Τεμπών απέναντι σε ένα σύστημα που ξεπερνάει τα ανθρώπινα όρια
- Αμοιβή $10 εκατ. από ΗΠΑ για πληροφορίες των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης
- Αεροδρόμιο Τερουέλ στην Ισπανία: Ασφαλές καταφύγιο για αεροπλάνα που καθηλώθηκαν λόγω του πολέμου
- Tο ΝΑΤΟ απέσυρε όλη την αποστολή που είχε στο Ιράκ
- Μέση Ανατολή: 1.021 οι νεκροί στο Λίβανο από τις επιθέσεις του Ισραήλ
- Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει άδεια στις ΗΠΑ για χρήση βάσεων κατά του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








