Ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση του επενδυτικού ταμέιου, που είναι και η μεγαλύτερη
Η Κίνα ολοκλήρωσε τη δημιουργία της τρίτης φάσης του επενδυτικού ταμείου – με κρατική υποστήριξη – για να ενισχύσει τη βιομηχανία ημιαγωγών, με κεφάλαιο 344 δισεκατομμυρίων γιουάν (47,5 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το εμπορικό μητρώο της χώρας (National Enterprise Credit Information Publicity System).
Πρόκειται για την τρίτη και μεγαλύτερη φάση του China Integrated Circuit Industry Investment Fund ή «Big Fund», όπως λένε το επενδυτικό ταμείο, που συστάθηκε για την ενίσχυση του τομέα των ημιαγωγών.
Η πρώτη φάση του ταμείου πραγματοποιήθηκε το 2014 με κεφάλαιο 138,7 δισεκατομμυρίων γιουάν και η δεύτερη φάση ακολούθησε το 2019 με 204 δισεκατομμύρια γιουάν. Το Big Fund έχει παράσχει χρηματοδότηση σε εταιρείες όπως τις Semiconductor Manufacturing International και Hua Hong Semiconductor καθώς και στη Yangtze Memory Technologies.
Συνολικά το ταμείο διαχειρίζεται 94,82 δισ. δολάρια ή περίπου 686,7 δισ. γουάν.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη να επιτύχει η Κίνα αυτάρκεια στους ημιαγωγούς. Αυτή η ανάγκη έχει αυξηθεί αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν μια σειρά μέτρων ελέγχου των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενη φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα προηγμένα τσιπ για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 17% και κεφάλαιο 60 δισεκατομμυρίων γιουάν. Η China Development Bank Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 10,5%. Δεκαεπτά άλλες οντότητες αναφέρονται ως επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πέντε μεγάλων κινεζικών τραπεζών: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China και Bank of Communications, με κάθε μία να συνεισφέρει περίπου το 6% του συνολικού κεφαλαίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Ο ρόλος του Δημοσίου και το νέο οικοσύστημα εταιρειών και καινοτομίας
- Ντουμπάι: Αποκαθίσταται μερικώς η λειτουργία του αεροδρομίου ύστερα από προσωρινή αναστολή του
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα 10 δισ. ευρώ το «κόστος» του πολέμου στο Ιράν
- Μασούντ Πεζεσκιάν (πρόεδρος Ιράν): «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε σε αδελφές χώρες»
- Ιράν: Επίθεση στο πετρελαιοφόρο Prima στον Κόλπο
- Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα αντασφάλισης πετρελαιοφόρων ύψους 20 δισ. δολαρίων όσο διαρκεί ο πολέμος στο Ιράν
- Σε «αδράνεια» η ναυσιπλοΐα στον Περσικό – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων – Φόβος ναρκοθέτησης του Ορμούζ
- Υπουργείο Εξωτερικών: 277 Έλληνες επέστρεψαν χθες (6/3) από τη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








