Αιχμές και για το project βιωσιμότητας που ''τρέχει'' τα τελευταία χρόνια στο νησί
Τις ανησυχίες τους εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες για το οικιστικό mega project τουριστικού χωριού στην Αστυπάλαια, τόσο οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες, όσο και οι φίλοι του νησιού, για το οποίο έγραψε πρόσφατα το Financial Report, αποκαλύπτοντας τους επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από αυτό το επενδυτικό σχέδιο. Σε επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναρωτιούνται για το μέλλον του νησιού, διατυπώνουν τους φόβους τους για να μην γίνει ”Φαληράκι” και Ντουμπάι, ενώ απαριθμούν τα σημεία τα οποία ζητούν απαντήσεις, σχετικά με το αν το νησί με τις υπάρχουσες υποδομές αντέχει αυτό το μεγάλο τουριστικό σχέδιο.
Κατά όσα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή: «Σύμφωνα με το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα του 2002 (ΦΕΚ 402Δ/2002), η Αστυπάλαια συγκαταλέγεται στα 25 νησιά του Αιγαίου στα οποία προβλέπεται ειδικό καθεστώς, ώστε να προστατευθούν από την αλόγιστη δόμηση.
Επομένως, στη συγκεκριμένη έκταση, ο ιδιοκτήτης με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία έχει δικαίωμα να αναγείρει έως 4.500 τ.μ. για αποκλειστική τουριστική χρήση, δηλαδή 1.500 τ.μ. για έκαστο εκ των τριών οικοδομήσιμων τμημάτων που κατέχει. Ωστόσο, κάτω από το ειδικό καθεστώς βάση της προέγκρισης από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, η επιτρεπόμενη δόμηση στα εν λόγω οικόπεδα θα ανέρχεται σε 21.000 τ.μ. για σύνθετη χρήση που θα αποτελείται από 40 τουριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. και από ξενοδοχειακή μονάδα επιφάνειας 11.000 τ.μ. Άρα η δόμηση σχεδόν θα πενταπλασιαστεί. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του προεδρικού διατάγματος του 2002 που έθετε συγκεκριμένους περιορισμούς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού από την αλόγιστη δόμηση».
Συνεχίζουν, αναφέροντας ότι: «Προκύπτουν, όμως, και κάποια σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στις υπάρχουσες υποδομές του νησιού. Εύλογα διερωτόμαστε πως θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία του συγκροτήματος. Είναι δεδομένο ότι οι υποδομές του νησιού δεν είναι επαρκείς ώστε να εξυπηρετηθεί τόσος κόσμος που λογικά θα κινείται και εκτός του συγκροτήματος, εάν αυτό κατασκευαστεί.
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι θα δημιουργηθούν ανεξάρτητες υποδομές όσον αφορά στην ύδρευση αυτού του συγκροτήματος (αφαλάτωση), στην παραγωγή ενέργειας, και στη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς επιβάρυνση στις υπάρχουσες υποδομές του νησιού.
-Πως θα παράγεται ενέργεια (θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες?), πού θα αποθηκεύεται η ενέργεια ώστε να υπάρχει ηλεκτροδότηση και τη νύχτα?
-Πώς θα υδρεύεται το υπό μελέτη συγκρότημα? Με αφαλάτωση? Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσει μια μονάδα τέτοιου μεγέθους. Πού θα βρεθούν? Τι θα γίνει με τα απόβλητα της αφαλάτωσης? Θα τοποθετηθούν κάπου στο νησί επηρεάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα ή θα καταλήγουν στη θάλασσα, αυξάνοντας την αλατότητα και καταστρέφοντας το περιβάλλον?
-Πού θα καταλήγουν τα απορρίμματα, όταν οι σημερινές υποδομές είναι ελάχιστες και ανεπαρκείς?
Θεωρούμε λογικό σε ένα νησί κάτω των 3.000 κατοίκων (1.376 μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2021), όπως η Αστυπάλαια, να επιτραπεί μία τέτοια επένδυση που θα αλλάξει σημαντικά την φυσιογνωμία του τόπου;
Ποιο μέλλον θέλουμε για την Αστυπάλαια, στην οποία μάλιστα ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» έχει γίνει σημαία; Πώς ορίζεται τελικά η βιώσιμη ανάπτυξη για ένα νησί, όπως η Αστυπάλαια; Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα προσφέρει στην κοινωνία της Αστυπάλαιας η επικείμενη επένδυση; Επιδιώκουμε την βιώσιμη ανάπτυξη, με τον ντόπιο πληθυσμό στο επίκεντρο, ανάπτυξη που θα σέβεται τα τοπικά ήθη, έθιμα και πολιτισμό ή θέλουμε να γίνουμε μία φτηνή απομίμηση επενδύσεων τύπου Dubai;».
Κάνουν λόγο για βίαιη εισβολή και ζητούν από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να πάρουν θέση: «Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται μία βίαιη εισβολή στον τόπο μας και ζητάμε από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να πάρει θέση. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτή την Ελλάδα πρέπει να οραματιζόμαστε; Γιγαντιαίους οικισμούς τύπου Φαληράκι που θα έχουν ζωή μόνο κάποιους μήνες το καλοκαίρι και μετά θα αποτελούν πόλεις-φαντάσματα; Ήδη οι Κυκλάδες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Έτσι θα οχυρωθούμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή; Με αποσπασματική δόμηση σε τεράστιες εκτάσεις εκτός των συνεκτικών, παραδοσιακών ορίων των νησιωτικών οικισμών; Οι τελευταίες εξελίξεις μας έχουν βαθιά προβληματίσει σε σχέση και με κάποια σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στο νησί».
Κλείνουν, δε, την επιστολή τους με μια αιχμή σε σχέση με το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του νησιού, η οποία διαφημίζεται τα τελευταία χρόνια: «Τέλος, αν και η Αστυπάλαια από το 2020 θεωρείται το πρώτο «πράσινο και έξυπνο» νησί της Μεσογείου, δεν έχουμε κάποια δημοσιευμένη έκθεση βιωσιμότητας που να δείχνει πώς αυτό το εγχείρημα έχει ωφελήσει το περιβάλλον του νησιού. Πως είμαστε πράσινο νησί όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταναλώνουν ενέργεια που παράγεται με πετρέλαιο?».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αφοί Αγγελόπουλοι: Ρωτούν την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τον Μπίτζιο των υποκλοπών, αλλά δεν ρώτησαν ποτέ την Τράπεζα Πειραιώς
- Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μεγάλες απώλειες από ρευστοποιήσεις – Βουτιά 7% της Mercedes – Benz
- ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα υπέγραψε δήλωση υποστήριξης στον Κανόνα STTR
- Δεσμευτική προσφορά από ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ για τα δίκτυα άρδευσης του Ταυρωπού ποταμού
- Ισραηλινό κτύπημα στη Βηρυτό: Νεκρός o επικηρυγμένος στις ΗΠΑ Ιμπραήμ Ακίλ, το Νο 2 της Χεζμπολάχ
- Frigoglass: Επεκτατική συμφωνία με την ισπανική Provisiona και την πορτογαλική Serlusa Refrigerantes
- Αθήνα: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο λόγω του τουρνουά μπάσκετ «Π. Γιαννακόπουλος», στο Καλλιμάρμαρο
- ΔΥΠΑ: Μόλις 0,6% μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις