Παράλληλα, ορισμένες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, ευνοούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες-συμμάχους της Μελόνι
H κυβέρνηση της Τζώρτζια Μελόνι στην Ιταλία υπόσχεται να προχωρήσει σε κίνητρα για να διευκολύνει την πρόσβαση στο χρηματιστήριο και να ανταμείψει τους μετόχους που επενδύουν μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται «Ddl. Capitali», που αφορά τα κεφάλαια και αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες. Τα μέτρα στοχεύουν να τονώσουν την ιταλική οικονομία και να ανακόψουν τη φυγή τοπικών εταιρειών σε άλλες χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ολλανδία. Θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν οι μέτοχοι άμεσα από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπεται να συγκεντρώσει 20 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα έχουν διατυπωθεί κα απόψεις ότι μπορεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μην πετύχει τον στόχο του, διότι όπως αναφέρουν ορισμένοι η νομοθεσία αντί να απελευθερώνει και να ενισχύει τις επενδύσεις μπορεί να επιφέρει το αντίστροφο, καθώς έγιναν κάποιες τελευταίες τροποποιήσεις που δίνουν μια μορφή προστατευτισμού.
Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών τροποποιήσεων είναι ένας κανόνας που παρέχει κίνητρο για κατοχή μετοχών για 10 χρόνια ή περισσότερο, δίνοντας όμως σε αυτούς τους επενδυτές 10 φορές περισσότερα δικαιώματα ψήφου από τους βραχυπρόθεσμους μετόχους. Αν και η διάταξη θα ίσχυε θεωρητικά για οποιονδήποτε επενδυτή, στην πραγματικότητα ευνοεί ορισμένους τύπους μετόχων — συνήθως οικογενειακές οντότητες που επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των εταιρειών, καθώς και τα είδη τοπικών ταμείων (των fondazione) που είναι μέτοχοι των τραπεζών της Ιταλίας.
Το όφελος που προέρχεται από την πρόσθετη δύναμη ψήφου ασκείται μέσω του διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό μπορεί να ακούγεται θετικό. Ωστόσο, θα αποθαρύνει αρκετά κεφάλαια ακτιβιστών και hedge fund. Επίσης προτείνονται περίπλοκοι νέοι μηχανισμοί για διορισμούς διευθυντών κάτι που μπορεί να κάνει ιδιόμορφο το καθεστώς εταιρικής διακυβέρνησης – όπου τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών και οι πιο ένθερμοι μέτοχοί τους συχνά προβάλλουν λίστες με προτεινόμενα διευθυντικά στελέχη.
Ένας από τους ωφελιμένους του τροποποιημένου νομοσχεδίου είναι ο δισεκατομμυριούχος Francesco Gaetano Caltagirone, ο βαρόνος των κατασκευών και των μέσων ενημέρωσης, σημαντικός μέτοχος σε δύο από τους ισχυρότερους ομίλους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ιταλίας, την Generali και τη Mediobanca. Αυτός και οι σύμμαχοί του απέτυχαν να επιβάλουν νέα διοικητικά συμβούλια και στις δύο εταιρείες. Ο Caltagirone είναι επίσης βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης Meloni: είναι ιδιοκτήτης εφημερίδων με επιρροή σε περιοχές όπου η υποστήριξή των μέσω είναι ισχυρή προς την κυβέρνηση.
Προσφυγή κατά του mega φωτοβολταϊκού πάρκου της Εγνατία Γκρουπ (Όμιλος Μυτιληναίου) στη Θεσσαλονίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις