Οι δυο υπουργοί του Ισραήλ δήλωναν υπέρμαχοι των σκληρών εκκαθαρίσεων εις βάρος του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά των δύο ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριχ και του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ για τις αποκρουστικές τους δηλώσεις.
“Αυτό το εξετάζουμε διότι υπάρχουν δηλώσεις αναμφίβολα αποκρουστικές (…) καθώς και άλλες πολύ ανησυχητικές ενέργειες στην Δυτική Οχθη και σε ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της “ώρας του πρωθυπουργού” στην Βουλή των Κοινοτήτων.
Χθες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο BBC ότι πριν αποχωρήσει από το υπουργείο μετά την ήττα των Τόρις στις εκλογές στο τέλος του Ιουλίου, επεξεργαζόταν την επιβολή κυρώσεων κατά του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του ομολόγου του των Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.
Τον Αύγουστο, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ είχε δηλώσει κατά την διάρκεια συμποσίου ότι “να αφεθούν να πεθάνουν από την πείνα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό για την απελευθέρωση των ομήρων”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καταδικάσει με δριμύτητα τις δηλώσεις αυτές.
Στο τέλος του Αυγούστου, το Λονδίνο είχε καταδικάσει τις “μεθόδους” του ισραηλινού στρατού κατά την διάρκεια εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης στην Δυτική Οχθη, όταν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί μέσα σε 48 ώρες.
Το Λονδίνο είχε επικρίνει “τις εμπρηστικές δηλώσεις σαν τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Γκβιρ, που απειλούν το στάτους κβο των Ιερών Τόπων της Ιερουσαλήμ”.
Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προκάλεσε επίσης διεθνή κατακραυγή όταν συμμετείχε στα μέσα Αυγούστου σε προσευχή 3.000 εβραίων πιστών στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ. Για τους εβραίους, είναι το Όρος του Ναού, ο ιερότερος τόπος του ιουδαϊσμού.
“Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα είναι καταστροφική”, δήλωσε σήμερα ο Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι “το Ισραήλ οφείλει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να μην υπάρχου θύματα μεταξύ των αμάχων, για να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και για να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και στους συνεργάτες τους η δυνατότητα να ενεργήσουν με αποτελεσματικότητα.
Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Αλγερία και τη Γαλλία ζητούν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Με +1% σε νέο υψηλό 16ετίας και άλμα άνω του 3% από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil
- ΣτΕ: Υπέρ των δανειοληπτών του Ν. Κατσέλη η εισήγηση στην Ολομέλεια την Πέμπτη (4/2)
- SAFE BULKERS PARTICIPATIONS PLC - Όγδοη Περίοδος Εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου
- IDEAL HOLDINGS A.E. - Ανακοίνωση σχετικά με ίδιες μετοχές
- ΕΞΑΑΑ: Οριακή αύξηση 0,9% στο 77,1% η πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας το 2025
- ΡΕΒΟΪΛ Α.Ε.Ε.Π - Αγορά ιδίων μετοχών
- Ισχυρό χτύπημα της Ρωσίας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας
- Wall Street: Ανοδικά κινούνται οι δείκτες με την Palantir να κάνει ράλι με 11,2%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








