Στο πλαίσιο της 2ης κοινοπρακτικής συναλλαγής του 2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησε με επιτυχία 7 δισ. ευρώ σε έκδοση ομολόγων της ΕΕ στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοπρακτικής συναλλαγής του 2024.
Η συναλλαγή συνίστατο στην έκδοση ενός νέου ομολόγου της ΕΕ, μιας δόσης και ύψους 7 δισ. ευρώ, με λήξη στις 4 Δεκεμβρίου 2034. Το 10ετές ομόλογο εκδόθηκε με επιτόκιο 3,028% που ισοδυναμεί με τιμή 99,754. Οι ληφθείσες προσφορές ανήλθαν στα 67 δισ. ευρώ, δηλαδή το ομόλογο υπερκαλύφθηκε πάνω από 9 φορές.
Τα έσοδα από τη συναλλαγή αυτή θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων δράσης της ΕΕ.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η Επιτροπή έχει πλέον συγκεντρώσει περίπου 24 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος χρηματοδότησης για το εν λόγω διάστημα έχει οριστεί στα 75 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ περιλαμβάνεται επίσης μια λεπτομερής επισκόπηση των δραστηριοτήτων της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η επόμενη συναλλαγή, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα έκδοσης της ΕΕ, είναι η δημοπρασία βραχυπρόθεσμων χρεογράφων της ΕΕ στις 21 Φεβρουαρίου 2024.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτείται από τις Συνθήκες της ΕΕ να δανείζεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαθέτει εδραιωμένη φήμη στις αγορές χρεογράφων, χάρη σε εκδόσεις ομολόγων, τις οποίες πραγματοποίησε την τελευταία 40ετία. Όλες οι εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ. Ο δανεισμός της ΕΕ είναι εγγυημένος από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ συνιστούν ανεπιφύλακτη νομική υποχρέωση όλων των κρατών μελών βάσει των Συνθηκών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καρυστιανού εναντίον «συμμορίας» …
- Βορίζια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος των δύο τραυματιών
- Χρηστίδης προς Πιερρακάκη: Που πήγαν τα 250 εκατ. ευρώ της αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ;
- ΕΛΑΣ: Δεκατέσσερις νεκροί σε 486 τροχαία τον Οκτώβριο, στην Αττική
- Κουτσούμπας: “Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται στήριξη”
- Η λίστα με τα 51 καταστήματα των ΕΛΤΑ που βάζουν λουκέτο τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου
- Ρόδος: Στις 18 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα νέα έργα στο διεθνές αεροδρόμιο
- ΗΠΑ: Θέλουν αποκατάσταση των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








