Διεθνή

Κομισιόν: Παρουσίασε κατάλογο στα κράτη – μέλη για διαβούλευση με εμπορικά αντίμετρα 95 δισ. ευρώ κατά των ΗΠΑ

Financialreport.gr

Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μπορούν να επιτευχθούν καλές συμφωνίες προς όφελος καταναλωτών και επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με έναν κατάλογο προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ, τα οποία ενδέχεται να τεθούν υπό καθεστώς ευρωπαϊκών αντίμετρων, σε περίπτωση που οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ΕΕ–ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα και την άρση των αμερικανικών δασμών.

Ο κατάλογος που υποβάλλεται σε διαβούλευση αφορά εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ, συγκεκριμένα σε απορρίμματα χάλυβα και χημικά προϊόντα, συνολικής αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαβούλευση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τόσο των καθολικών δασμών των ΗΠΑ όσο και των δασμών στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν τους αδικαιολόγητους και επιζήμιους δασμούς, η ΕΕ έχει δώσει προτεραιότητα στην εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς και ισορροπημένης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, περιλαμβανομένης της 90ήμερης μερικής αναστολής των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, η ΕΕ συνεχίζει να προετοιμάζει πιθανά αντίμετρα για την υπεράσπιση των καταναλωτών και της βιομηχανίας της, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε ικανοποιητική συμφωνία. Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί απαραίτητο στάδιο αυτής της διαδικασίας, αλλά δεν συνεπάγεται αυτόματα την εφαρμογή αντίμετρων.

Παράλληλα, η ΕΕ θα ξεκινήσει διαδικασία επίλυσης διαφορών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των καθολικών αποκαλούμενων «ανταποδοτικών» δασμών των ΗΠΑ, καθώς και των δασμών στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, καταθέτοντας επίσημο αίτημα για διαβουλεύσεις.

Η ΕΕ θεωρεί ξεκάθαρα ότι οι δασμοί αυτοί παραβιάζουν κατάφωρα τους βασικούς κανόνες του ΠΟΕ. Ο στόχος της ΕΕ είναι να επαναβεβαιώσει ότι οι διεθνώς συμφωνημένοι κανόνες έχουν σημασία και δεν μπορούν να παραβλέπονται μονομερώς από οποιοδήποτε μέλος του ΠΟΕ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά το ενδεχόμενο εκτροπής παγκόσμιων εξαγωγών προς την αγορά της ΕΕ, φαινόμενο που θα μπορούσε να προκληθεί από τους αμερικανικούς δασμούς σε τρίτες χώρες.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους για την εξεύρεση νέων εξαγωγικών διόδων και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Συνεχίζεται επίσης το έργο για τη μείωση των εμποδίων και την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Οι δασμοί έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες οικονομίες. Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην εξεύρεση διαπραγματευτικών λύσεων με τις ΗΠΑ.

Πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτευχθούν καλές συμφωνίες προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και η διαβούλευση που ξεκινά σήμερα θα μας καθοδηγήσει σε αυτό το αναγκαίο έργο».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε: «Η Επιτροπή παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις ΗΠΑ τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, εργαζόμενη άοκνα για μια λύση κοινής λογικής που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Από την αρχή, έχουμε ενεργήσει με σαφήνεια, συνέπεια και σταθερή δέσμευση για αποκλιμάκωση. Αλλά δεν θα δεχτούμε ένα αποτέλεσμα με οποιοδήποτε τίμημα. Γι’ αυτό τον λόγο, διαβουλευόμαστε με τα κράτη μέλη μας, τη βιομηχανία και τα ενδιαφερόμενα μέρη για να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Παράλληλα, υποβάλλουμε αίτημα στον ΠΟΕ για να αμφισβητήσουμε τους αμερικανικούς δασμούς που θεωρούμε αδικαιολόγητους και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου».

Τα επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα ενεργήσει βάσει του Κανονισμού Εκτελεστικής Εφαρμογής της ΕΕ, θεωρώντας τα μέτρα των ΗΠΑ ως μέτρα προστασίας. Ως πρώτο βήμα, οποιοσδήποτε επηρεάζεται από τα ενδεχόμενα μέτρα αναπροσαρμογής που εξετάζει η ΕΕ καλείται να υποβάλει τις απόψεις του εντός τεσσάρων εβδομάδων, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων των δασμών των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Ιουνίου.

Με βάση τις υποβληθείσες απόψεις, η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει την πρότασή της για την υιοθέτηση αντίμετρων και θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη μέσω της διαδικασίας επιτροπολογίας. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η Επιτροπή στοχεύει να έχει έτοιμη τη νομική πράξη για την επιβολή των αντίμετρων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν αποδώσουν.

Παράλληλα, μόλις η ΕΕ καταθέσει επίσημα το αίτημά της για διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ, τα δύο μέρη θα έχουν στη διάθεσή τους έως και δύο μήνες για να βρουν κοινή λύση. Εάν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις, η ΕΕ θα μπορεί να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση.

Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι, στις 2 Απριλίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την εισαγωγή των λεγόμενων “ανταποδοτικών” δασμών, οι οποίοι για τα προϊόντα της ΕΕ ορίστηκαν στο 20%. Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Επιπλέον, στις 10 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και παράγωγων προϊόντων.

Στις 9 Απριλίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν 90ήμερη παύση του ειδικού για την ΕΕ δασμού 20%, αφήνοντας σε ισχύ δασμούς στο 10%. Για να δοθεί χώρος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, η ΕΕ, στις 14 Απριλίου, ανέστειλε για 90 ημέρες μια σειρά από προγραμματισμένα αντίμετρα εναντίον των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

Επί του παρόντος, 379 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ (ή το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ) υπόκεινται σε νέους δασμούς (συμπεριλαμβανομένων των δασμών που τέθηκαν σε παύση) από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Την περασμένη Τρίτη, ο Επίτροπος Εμπορίου Μ. Σέφκοβιτς δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στο 70% των αγαθών της ΕΕ που εισάγονται στις ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 97% εάν οι ΗΠΑ συμπεριλάβουν και τα φαρμακευτικά προϊόντα από την ΕΕ, τους ημιαγωγούς, την ξυλεία και άλλα αγαθά, ανεβάζοντας την αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ που υπάγονται σε δασμούς σε περίπου 549 δισεκατομμύρια ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu