Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας λόγω του απορρήτου της διαδικασίας, διαρροές από μέλη της Επιτροπής, καθολη τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης (εκκίνησε τις διαδικασίες στις 10 π.μ) συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα για το πώς κυλούν οι σημερινές εργασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες , ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ Π.Κοντολέων και οι πρώην Διοικητές θ. Δραβίλλας (επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου), Γ. Ρουμπάτης (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), φέρονται να δήλωσαν στην Επιτροπή κατά τις ακροάσεις τους:
Π. Κοντολέων : Ουδέποτε ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός
Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ επικαλέστηκε το απόρρητο προκειμένου να μη δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν ο φάκελος της παρακολούθησης για την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει καταστραφεί ή όχι.
Σημειωτέον πως το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ και όλων των πληροφοριών που αφορούν την υπόθεση και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του.
Θ. Δραβίλλας: Μόνο μια επισύνδεση για υπόθεση Οξιάς
Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, φέρεται να επιβεβαίωσε πως επί των ημερών του άρχισε η παρακολούθηση των Στ. Πιτσιόρλα- Σπ. Σαγιά, για ζήτημα που αφορούσε επενδύσεις στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ωστόσο, ο κ. Δραβίλλας δεν παραδέχθηηκε ότι η υπόθεση της Ζακύνθου ξεκίνησε επί των ημερών του αλλά αναφέρθηκε στην υπόθεση της Οξιάς που είχε μόνο μια επισύνδεση και όχι πολλές όπως στην υπόθεση της Ζακύνθου που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή πως επί των ημερών του , οι διατάξεις για την άρση του απορρήτου ανέφεραν ονομαστικά τα πρόσωπα που “επισυνδέονταν”.
Γ. Ρουμπάτης: Έμμεση η παρακολούθηση Πιτσιόρλα- Σαγιά
Ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ φέρεται να υποστήριξε πως “Η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστα απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους”.
Παράλληλα, φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι κ.κ. Πιτσιόρλας – Σαγιάς παρακολουθούνταν επί των ημερών του σε συνέχεια της εντολής της προηγούμενης Διοίκησης Δραβίλλα αλλά οι επισυνδέσεις δεν γίνονταν στα δικά τους τηλέφωνα απευθείας αλλά σε πρόσωπα που ελέγχονταν για παρανομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γ. Ρουμπάτης δήλωσε κατηγορηματικά ότι επί διοικήσεώς του δεν γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και διέψευσε ότι παρακολουθείτο ο Κ. Μητσοτάκης (αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε) ή μέλη της οικογένειάς του.
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις, είπε πως δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ και πως έχει ενημερώσει για αυτό το ΚΚΕ.
Γ. Δημητριάδης: “Ούτε ναι ούτε όχι”
Στην ακρόασή του από την Επιτροπή, ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γ. Δημητριάδης φέρεται να επικαλέστηκε και ο ίδιος, όπως ο Π. Κοντολέων το απόρρητο και δεν απάντησε στο γιατί παρακολουθείτο ο Νίκος ΑΝδρουλάκης.
Το απόρρητο επικαλέστηκε και στην ερώτηση εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, προσθέτοντας , βάσει των ίδιων πληροφοριών ” δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι”.
Τι είπαν Ράμμος- Βλάχου
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος δήλωσε πως δεν μπορεί να τηρείται το απόρρητο κ πρέπει να καταθέτουν κανονικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσοι καλούνται σε ακρόαση.
Κατά την ακρόασή της, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κα. Βλάχου, φέρεται να δήλωσε: “Ζήτησα να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα έχει 6 υπογραφές υπηρεσιακών. Αν δεν ικανοποιούνται, απορρίπτω. Υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νετανιάχου: Υπέστη τροφική δηλητηρίαση, θα εργάζεται από το σπίτι για τρεις ημέρες
- Πάτρα: Ξανανοίγει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία με δύο νέους ιατροδικαστές
- Ευρωμπάσκετ U20: Φινάλε με νίκη και 5η θέση για την Εθνική ομάδα, 92-82 το Ισραήλ
- Bloomberg: Η ΕΕ ετοιμάζεται για κόντρα δασμούς καθώς η στάση Τραμπ σκληραίνει
- Γαμπρός ο Χρήστος Χολίδης, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κατερίνα Γκιουζέλη
- Βιετνάμ: 38 νεκροί μετά από βύθιση τουριστικού σκάφους
- Nvidia: Με εμπόδια στην παραγωγή η επανεκκίνηση στην Κίνα
- Πόσο αξίζει ο star της πυγμαχίας, Floyd Mayweather;
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις