Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδεύει προς μια νέα εποχή ασταθούς πληθωρισμού, καθιστώντας ακόμη πιο κρίσιμο τον έλεγχο των προσδοκιών για το πού κατευθύνονται οι τιμές, προειδοποίησαν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποίησαν ότι οι ελπίδες για γρήγορη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο έτος μπορεί να αποδειχθούν πρόωρες. Περισσότεροι από δώδεκα κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώθηκαν σε ένα συνέδριο στην Μπανγκόκ που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ταϊλάνδης και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική και η μεταβαλλόμενη αύξηση του πληθυσμού σημαίνουν ότι οι τιμές μπορεί να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπαν.
Αυτό καθιστά ακόμη πιο κρίσιμο να δώσουμε ένα μήνυμα προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ότι οι τιμές θα μειωθούν. Ο κίνδυνος να αφήσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να φουντώσουν θα ήταν ακόμη πιο επιζήμιος, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
«Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να “εδραιώνει” τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν κοντά στον στόχο», είπε σε μια συζήτηση σε πάνελ.
«Πρέπει να δώσουμε σήμα στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στο τρέχον περιβάλλον», είπε η Λαγκάρντ.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ του έτους στις 14-15 Δεκεμβρίου, όταν οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν εάν θα επιτύχουν τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ή θα μετριάσουν τον ρυθμό στο μισό της μονάδας. Στην Ασία, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες που συναντώνται για τα επιτόκια αυτόν τον μήνα αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τη νομισματική σύσφιξη.
Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια φέτος σε μια προσπάθεια να δαμάσουν το χειρότερο ξέσπασμα πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών. Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν το επόμενο έτος λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης, της πτώσης των τιμών σε εμπορεύματα και τρόφιμα και των ευνοϊκών συγκρίσεων από έτος σε έτος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Attica Bank: Οριακό καθαρό αποτέλεσμα το α΄τρίμηνο
- Δεν πάει ο Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης
- Κασσελάκης: Στο κάδρο των ευθυνών για τα Τέμπη ο Χρήστος Σπίρτζης
- Ευρωπαϊκές αγορές: Επέστρεψαν στα κέρδη – Στο 2,8% η Deutsche Telekom
- Τζέιμι Ντίμον (JP Morgan): Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν έχει φύγει από το τραπέζι
- ΗΠΑ: Στο 6,81% αυξήθηκε το μέσο 30ετές στεγαστικό επιτόκιο
- Lidl Ελλάς: Στηρίζει το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια
- Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πότε αρχίζουν και πότε ολοκληρώνονται – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις