Το 2025 ξεκίνησε θετικά για την εταιρεία
Ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, με τη χώρα και γενικά τον πλανήτη να βγαίνει σταδιακά από την πανδημία του Covid, όταν ανακοινώθηκε επίσημα η εξαγορά του 60% των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, επιχείρηση που είχε ιδρυθεί από την οικογένεια Γερουλάνου πριν από αρκετές δεκαετίες, από το ισπανικό Group Profand με έδρα του την πόλη Βίγκο της Γαλικίας, με την οικογένεια Γερουλάνου να διατηρεί το 40% και τη διοίκηση.
Τρία χρόνια και κάτι μετά, η επικεφαλής της εταιρείας Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου μιλά στο Financial Report για την πορεία της εξαγοράς αυτής και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, στο περιθώριο συνεδρίου για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις εταιρειών στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για μια συνέργεια που ξεκίνησε λίγο μετά την πανδημία και πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Πρέπει δε να ξέρετε ότι μου πήρε τέσσερα χρόνια να αποφασίσω να προχωρήσω σε αυτήν, η πρόταση από την Profand είχε γίνει, ήδη, από το 2018. Το μάθημα που πήρα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει μια σωστή προετοιμασία πριν το αποφασίσει κάποιος να το κάνει αυτό είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικροτέρο ποσοστό. Πρέπει προτού να προχωρήσει κανείς σε κάτι τέτοιο, το οποίο θα κρίνει εν πολλοίς και το μέλλον της εταιρείας, να το έχει προετοιμάσει πάρα πολύ καλά, απ’ όλες τις πτυχές του» τονίζει.
Πάντως, για την ίδια το πρώτο που θα συμβούλευε κάποιον επιχειρηματία, ειδικά στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, για μια εξαγορά θα ήταν να αποφύγει τη συνεργασία με τα Private equity funds. Υπενθυμίζεται ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια (private equity) είναι επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων αγοράζουν μερίδια σε αυτές τις εταιρείες, συνήθως μέσω ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, με στόχο να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να αυξήσουν την αξία τους πριν τις πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή. Σύμφωνα με την κ. Barazi: «Στον δικό μας κλάδο, τα private equity funds δεν είναι κατάλληλα για συνεργασίες και αυτό επειδή ο κλάδος μας έχει μεγάλο κύκλο ζωής, δύο ετών, ειδικά στα μικρά ψάρια. Τα private equity funds θέλουν επενδύσεις με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Γιαυτό δεν ταιριάζει μια τέτοια επένδυση στον κλάδο κατά την άποψή μου και για τον λόγο αυτό δεν προχωρήσαμε και παλαιότερα σε σχετικές συνέργειες, παρότι είχαμε πολλές προτάσεις από equity funds».
Αυτό αλλάζει, βέβαια, αν κάποιος επιθυμεί να πουλήσει την εταιρεία του, χωρίς να τον απασχολεί η επόμενη ημέρα: «Υπάρχουν και κάποιοι που επιθυμούν να δώσουν την εταιρεία τους κατά 100%, χωρίς να επιθυμούν να ασχοληθούν παραπάνω, δεν τους ενδιαφέρει το μέλλον. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργειών τέτοιου τύπου τα οποία δεν έγιναν με τον καλύτερο τρόπο. Το κομμάτι private equity σε μια οικογενειακή επιχείρηση είναι κάτι που θέλει πολλή σκέψη. Γνωρίζω φίλους και συναδέλφους που πούλησαν σε private equities και μετά το μετάνιωσαν, καθώς με την αλλαγή στον μέτοχο, μεταβλήθηκε σταδιακά και η κουλτούρα της εταιρείας. Θα σύστηνα σε όποιον επιθυμεί να το κάνει, να έχει ξεκαθαρίσει προηγουμένως γιατί θέλει να κάνει μια συμφωνία, ποιοι είναι οι στόχοι που έχει γιαυτή».
Οι στόχοι, πάντως, της ίδιας για την σύμπραξη των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς με την Ισπανική εταιρεία, με βάση τα όσα αναφέρει στο Financial Report επιτεύχθηκαν. «Είναι σε εξέλιξη ακόμα η συγχώνευση, άλλα θεωρώ έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό αυτά που είχαμε στο μυαλό μας αρχικά. Καταρχήν ήταν πολύ σημαντικό το ό,τι γνωριστήκαμε πολύ καλά με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, εξάλλου είχαμε μπροστά μας και πολύ καιρό ακόμα για να το κάνουμε. Μεσολάβησε, βέβαια, και ο Covid που δημιούργησε αβεβαιότητα και αυτό καθυστέρησε την όλη διαδικασία. Αλλά είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολύ ειλικρινά για το ποιοι είναι οι στόχοι και ποια τα όνειρά μας από αυτή τη διαδικασία και των δύο πλευρών. Έχει πολύ ενδιαφέρον και η ιστορία της Profand, πίσω από την οποία βρίσκεται ένας αυτοδημιούργητος ιδιοκτήτης που την ίδρυσε το 2005, η εταιρεία έχει πλέον πάνω από ένα δις κύκλο εργασιών και η φιλοσοφία της είναι να μεγαλώνει μέσα από εξαγορές, να έχει υπό τη μητρική του μια σειρά εταιρειών, οι οποίες να μπορούν να σταθούν ανεξάρτητα. Αυτό που ήθελα από την αρχή ήταν να καταλάβω ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας. Με έπεισε η προσέγγιση του ιδιοκτήτη, με μάγεψε θα έλεγα, βρήκαμε σημείο επαφής, το είδα τότε και συνεχίζω να το βλέπω ακόμα και σήμερα, βλέποντας την οργάνωση της εταιρείας τους, ότι η κουλτούρα τους είναι παρόμοια με τη δική μας, παρότι πρόκειται για πολύ πιο μεγάλη εταιρεία. Θα έλεγα ότι είναι πλέον δικοί μας άνθρωποι, είναι πολύ νέοι και πολύ τεχνοκράτες, φέρνουν αποτελέσματα».
Σε σχέση με το 2025 και το πώς αυτό ξεκίνησε, η κ. Μπαράζι Γερουλάνου τονίζει στο Financial Report «κρίνοντας από τους πρώτους μήνες το 2025 άρχισε σε θετικό έδαφος για την εταιρεία, έχουμε καλή ζήτηση, υλοποιούμε το business plan μας όπως το έχουμε καταρτίσει, πάμε πλέον σε διπλασιασμό του μεγέθους της εταιρείας, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ακολουθούν μια σταθερή πορεία».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ανακοινώθηκαν από την εταιρεία πριν από μερικές ημέρες, σε επίπεδο αξίας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2024 αυξήθηκε 15,1% στα 62,945 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων συνοδεύτηκε από πίεση στην κερδοφορία λόγω της αύξησης του κόστους. Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 26,5%, στα 6,16 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν πτώση 56,5%. Το μικτό περιθώριο υποχώρησε στο 22,7%, από 25,4% ένα χρόνο πριν, με τα καθαρά κέρδη να συρρικνώνονται στα 1,372 εκατ. ευρώ από 4,188 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Austriacard Holdings: Στις 4 Ιουλίου η καταβολή μεικτού μερίσματος 0,11 ανά μετοχή
- Flexopack: Από 7 Ιουλίου η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,15675 ευρώ ανά μετοχή
- Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Astrobank
- Metlen: Διανέμει καθαρό μέρισμα 1,4529 ευρώ ανά μετοχή – Στις 26 Ιουνίου η αποκοπή
- Χρηματιστήριο: Πάρτι αγοραστών και πάνω από τις 1.867 μονάδες – Σε υψηλό 10ετίας οι τράπεζες
- ΑΔΜΗΕ: Στάσιμα έσοδα και κέρδη στο α’ τρίμηνο
- Πειραιώς: Ενδιαφέρον από 230 θεσμικούς για το ΑΤ1 των 400 εκατ. ευρώ
- Holland & Barrett: Νέο κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις