Οικονομική καταστροφή σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προβλέπουν οι οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου, εν μέσω του μπρα-ντε-φερ στο οποίο έχει αποδυθεί με τη Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση για το δημόσιο χρέος.
Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για οικονομικά ζητήματα υπολογίζουν πως εάν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην κόσμο πάψει για μεγάλο διάστημα να αποπληρώνει τις οφειλές της, θα χάσει πάνω από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα δει το ΑΕΠ της να κάνει βουτιά 6% και πλέον. Προβλέπουν ακόμη πως η χρηματαγορά θα έχανε το 45% της αξίας της το τρίτο τρίμηνο.
Το λεγόμενο Council of Economic Advisors, οι σύμβουλοι της προεδρίας για οικονομικά θέματα, τόνισε πως ακόμη κι αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ για βραχύ χρονικό διάστημα, η αμερικανική οικονομία θα βίωνε αύξηση της ανεργίας και ύφεση, έστω ελάσσονα.
Η αντιπολίτευση απαιτεί για να εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση του δημοσίου χρέους να υπάρξουν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία. Το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους, ιδιαιτερότητα των ΗΠΑ, θεωρείτο για πολύ καιρό απλή τυπικότητα, όμως ξάφνου βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει ήδη υπερβεί το περίφημο όριο των 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα μέσα του Ιανουαρίου και μέχρι τώρα χειρίζεται το πρόβλημα με λογιστικούς ελιγμούς.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία και ψήφος στο Κογκρέσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί από την 1η Ιουνίου να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές σε διάφορες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Προτού περιπέσει στην κήρυξη στάσης πληρωμών, κρατική χρεοκοπία άνευ προηγουμένου, κατάσταση που θα είχε συνέπειες όχι μόνο για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ετοιμάζει μήνυση κατά Φλωρίδη
- Έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά Νετανιάχου και Κατς από ισπανικό δικαστήριο
- Πιερρακάκης: Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει
- Ουκρανία: Για εσωτερικές έριδες και σκάνδαλα γράφουν τώρα τα δυτικά μέσα
- Τρεις οι νεκροί από την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
- Lidl Ελλάς: Πέτυχε και την διάκριση “Platinum” στον Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index
- Πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ για εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
- Εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις