Επιχειρήσεις

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Σήμερα το πρώτο φορτίο LNG για το νέο FSRU

Το αμερικανικής προέλευσης LNG θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμαστική λειτουργία του FSRU - Από τον χρόνο διαρκείας της δοκιμαστικής λειτουργίας θα εξαρτηθεί και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού

Το πρώτο, δοκιμαστικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) υποδέχεται σήμερα Παρασκευή ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση λειτουργίας της υποδομής. 

Προέλευση του φορτίου LNG, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμαστική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο τερματικός σταθμός Cameron στη Λουιζιάνα. 

Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Gastrade, το φορτίο -150.000 κυβικά ή 1 TWh- θα εκφορτωθεί στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο. Το LNG Carrier που θα το μεταφέρει ανήκει στην GasLog, εταιρεία – μέτοχο της Gastrade και έχει ναυλωθεί από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies.

Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Η δοκιμαστική λειτουργία προβλέπεται να διαρκέσει πέντε έως επτά εβδομάδες. Με δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της πόλης από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 και έχει συνδεθεί με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και εν ευθέτω χρόνω -όπως είναι ο σχεδιασμός- στη Μολδαβία και στην Ουκρανία, μέχρι στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. 

Το ελληνικό σύστημα θα τροφοδοτείται ετησίως με περίπου 45.000 MWh φυσικού αερίου που αντιστοιχεί σε 1,5 bcm το χρόνο ή με το 27% της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας αεριοποίησης του σταθμού.

Να σημειωθεί ότι με το έργο η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακός κόμβος, κάτι που αποδεικνύεται και στο ότι έχει ήδη δεσμευτεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ελληνικών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για το υπόλοιπο της δυναμικότητας από νέες εταιρείες.

Ο τερματικός σταθμός LNG «Aλεξανδρούπολις» αποτελείται από μια μεγάλη πλωτή βιομηχανική μονάδα αποθηκευτικής δυναμικότητας 153.500 κ.μ. και τρεις μονάδες αεριοποίησης, που θα λειτουργούν είτε με κύκλωμα θαλασσινού νερού είτε με καύση φυσικού αερίου, με μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα αεριοποίησης περίπου 22,5 εκατ. κ.μ. και μέγιστη ετήσια δυναμικότητα 5,5 δισ. κ.μ. αερίου.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου με το οποίο εκκινεί η διαδικασία δοκιμαστικών ελέγχων για την ομαλή λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού (FSRU) Αλεξανδρούπολης παραδίδει σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, με τη συμμετοχή της στο μετοχικό σχήμα που διαχειρίζεται το FSRU επιτάχυνε την υλοποίηση του σημαντικού αυτού ενεργειακού έργου, προχωρά και στην αξιοποίησή του με την ιδιότητα του προμηθευτή, παραλαμβάνοντας το πρώτο ναυλωμένο φορτίο LNG.

Το συγκεκριμένο project ανοίγει νέες προοπτικές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

“Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, και μάλιστα ως ελληνική εταιρεία, που σήμερα σαν προμηθευτής παραδώσαμε το Commission cargo στο FSRU Αλεξανδρούπολης” δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. “Είναι ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο στηρίξαμε ενεργά κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, με τη συμμετοχή μας στο μετοχικό σχήμα. Αποδεικνύουμε έμπρακτα την πεποίθησή μας ότι η συγκεκριμένη ενεργειακή υποδομή είναι ένα απαραίτητο τμήμα του πλέγματος ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη, επιλέγοντας το FSRU Αλεξανδρούπολης και ως προμηθευτές για την παραλαβή συμβολαιοποιημένων φορτίων της εταιρείας”, συμπλήρωσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενέργεια

close menu