Στις αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων στο δημόσιο, που θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο του 2022, στάθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια συζήτησης, με θέμα: «Διοικητική Μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum.
Ο κ.Βορίδης, είπε, πως ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ θα εξορθολογίσει τη διαδικασία των προσλήψεων στο δημόσιο, που σήμερα μπορεί να κρατήσει από 2 έως 3 χρόνια από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η ανάγκη μίας πρόσληψης μέχρι και την πραγματοποίηση αυτής.
«Η μεγάλη αλλαγή που έγινε και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι ότι θα υπάρχει κάθε χρόνο ένας πανελλαδικός διαγωνισμός που θα μας επιτρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να την εξορθολογίσουμε. Σε συνδυασμό με το ότι για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζουμε πλήρως τις ρυθμίσεις που συνδέονται με τον προγραμματισμό των προσλήψεων και είναι οι κύκλοι της κινητικότητας», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο υπουργός εξήγησε την πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει στο μέλλον ο δημόσιος τομέας, λέγοντας πως την επόμενη 10ετία το 80% των θέσεων εργασίας θα πάψουν να υφίστανται και θα έχουν αντικατασταθεί με άλλες. Ακόμη, ο κ. Βορίδης, στάθηκε στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου και στο νόμο για την τηλεργασία.
Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης, είπε στην ίδια συζήτηση πως «το βασικό πρόβλημα που έχει η χώρα τις τελευταίες 10ετίες είναι η μεγάλη απόσταση που τη χωρίζει με το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στην Ευρώπη και κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει πετυχημένα παραδείγματα».
Για «σχέδια που έμειναν πίσω λόγω covid και τώρα είναι ένα εξαιρετικό χρονικό διάστημα να τεθούν επί τάπητος» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Να δούμε όλα τα ζητήματα που καθημερινά απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, η οποία φορτώνεται αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους», τόνισε ο κ.Παπαστεργίου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επικεντρώθηκε στο «μεγάλο θηρίο της γραφειοκρατίας» προσθέτοντας πως «η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία, καταλαμβάνοντας την 27η θέση που κοστίζει γύρω στο 7% του ΑΕΠ. Αυτά δείχνουν την αδυναμία που έχει το σύστημα διοίκησης να ανταπεξέλθει και να απορροφήσει τους πόρους, ακόμη κι αν προέρχονται από ιδίους πόρους, από ευρωπαϊκά προγράμματα ακόμη κι από δωρεές».
Την εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέφανος Διαμαντόπουλος, συμμετείχε επίσης ο σύμβουλος στην Deloitte Greece, Νίκος Χριστοδούλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Επιστολή σε Βαρβέρη του ΕΦΚΑ γιατί χάνονται τα ένσημα των εργαζομένων
- Μετά τον Αργυρό και ο Θάνος Καλλίρης ιδρύει εταιρεία ακινήτων
- Data Center Olive στα Σπάτα: Ναι από το ΥΠΕΝ, μετά το όχι από τον Δήμο για το project των 300 εκατ. ευρώ
- Οι Συμβάσεις των Τεμπών και τα συστήματα ασφαλείας
- Ιδρύθηκε το «Ελληνικό Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης Α.Ε.»
- Αττική Οδός: Κανονικά η κυκλοφορία στη σήραγγα Λιοσίων την Παρασκευή από τις 6 π.μ.
- Metron Analysis: Στο 21,4% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου – Στο 70% η αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση
- «Βιολάντα»: Ο Τζιωρτζιώτης ρίχνει ευθύνες στον Παπαστεργίου – Τι απαντούν συνεργάτες του υπουργού
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








