Η βιομηχανία τροφίμων ζητά να μην αλλάξουν οι ονομασίες των λουκάνικων από φυτικής προέλευσης υλικά
Περισσότερες από δέκα μεγάλες εταιρείες τροφίμων καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην απαγορεύσει τη χρήση λέξεων όπως «λουκάνικο», «μπέργκερ» ή «μπιφτέκι» για προϊόντα φυτικής προέλευσης. Όπως υποστηρίζουν, μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και θα επιβαρύνει άσκοπα την αγορά.
Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν κοινή επιστολή βρίσκονται οι Linda McCartney Foods, Quorn και THIS, ενώ την πρωτοβουλία συντόνισε η Χορτοφαγική Εταιρεία. Οι επιχειρήσεις ζητούν από την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ «να αφήσουν την κοινή λογική να επικρατήσει» πριν από την τελική απόφαση.
Η προτεινόμενη ρύθμιση θα απαγορεύει τη χρήση «κρεατικών» όρων για προϊόντα χωρίς ζωική πρωτεΐνη. Στην πράξη αυτό θα σήμαινε ότι τα «μπιφτέκια φασολιών» θα έπρεπε να ονομαστούν «φυτικοί δίσκοι» ή «παρασκευάσματα», τα φυτικά «λουκάνικα» θα έπρεπε να αλλάξουν εντελώς ονομασία, ακόμη και παραδοσιακά χορτοφαγικά προϊόντα, όπως τα ουαλικά Glamorgan sausages (από τυρί και πράσο), πιθανόν να μην μπορούσαν να λέγονται «λουκάνικα».
Η συζήτηση θυμίζει την υπόθεση των φυτικών γαλακτοκομικών. Στην ΕΕ ήδη απαγορεύεται να ονομάζεται «γάλα» ένα φυτικό ρόφημα (π.χ. «γάλα σόγιας»), με εξαίρεση ορισμένες παραδοσιακές ονομασίες όπως το «γάλα καρύδας». Οι υποστηρικτές της νέας ρύθμισης θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη προστασία και για το κρέας.
Οι εταιρείες εκτιμούν ότι οι καταναλωτές ήδη καταλαβαίνουν τι αγοράζουν από την ένδειξη «φυτικό» ή «vegan» και ότι η αλλαγή ορολογίας θα δημιουργήσει περισσότερη σύγχυση παρά προστασία.
Στη διαμάχη είχε παρέμβει υπέρ των εταιρειών τον περασμένο Δεκέμβριο και ο μουσικός Πολ ΜακΚάρτνεϊ μαζί με οκτώ ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας ότι η ένδειξη «χορτοφαγικό λουκάνικο» είναι από μόνη της σαφής.
Στο πλευρό της βιομηχανίας φυτικών προϊόντων βρίσκονται και μεγάλες αλυσίδες λιανικής όπως Aldi και Lidl, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά φυτικών τροφίμων στην Ευρώπη.
Γιατί προωθείται η απαγόρευση
Η πρόταση κατατέθηκε από τη γαλλίδα ευρωβουλευτή Céline Imart και θεωρείται ευρέως ότι στηρίζεται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ο οποίος ζητά προστασία της ορολογίας που συνδέεται με το κρέας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατ’ αρχήν ρύθμισης με 355 ψήφους έναντι 247, όμως για να γίνει νόμος απαιτείται και έγκριση από την πλειοψηφία των 27 κρατών-μελών. Η κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η ByteDance πουλά στη Savvy Games Group τη μονάδα παιχνιδιών Moonton
- Κομισιόν για ελληνική οικονομία: Μεσοπρόθεσμα «αγκάθια» δικαστικές αποφάσεις, ιδιωτικό χρέος, «κόκκινα δάνεια», ΟΠΕΚΕΠΕ
- Eurostat: Αυξήθηκε 1,3% το ΑΕΠ της ευρωζώνης σε ετήσια βάση το δ΄τρίμηνο 2025
- Eurostat: Ετήσια αύξηση 3,4% στις εξαγωγές της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο – Στα 12,6 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα
- Πρόστιμα 199.000 ευρώ για απομιμητικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΙΜΕΑ
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,1% στις άδειες αυτοκινήτων τον Ιανουάριο – Αλμα 27,6% στις μοτοσυκλέτες
- Στο +0,9% οι εκροές σε γεωργία-κτηνοτροφία τον Δεκέμβριο – Τα κρέατα οδηγούν την άνοδο
- COCA-COLA HBC AG - Notification of transactions by Persons Discharging Managerial Responsibilities (“PDMRs’)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








