Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων πιθανότατα θα συρρικνωθεί έως και 4% φέτος, προβλέπει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς στον κόσμο
Μεγαλύτερη συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου, και για περισσότερο διάστημα, προβλέπει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο AP Møller-Maersk, προειδοποιώντας ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να μειώνουν τα αποθέματά τους και δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι θα ανακάμψουν φέτος οι όγκοι τους.
Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων πιθανότατα θα συρρικνωθεί έως και 4% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης ότι ενδέχεται να κινηθεί στο εύρος: από αύξηση κατά 0,5% έως μείωση κατά 2,5%.
Η Maersk, η πορεία της οποίας συχνά θεωρείται ως ενδεικτική για το παγκόσμιο εμπόριο, μαζί με την υπόλοιπη ναυτιλιακή βιομηχανία, αντιμετωπίζει απότομη αναπροσαρμογή μετά την πανδημία που έφερε κέρδη-ρεκόρ το 2021 και το 2022 χάρη στην αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά πλοίων. Πλέον, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χάνει ρυθμό.
«Η διόρθωση των αποθεμάτων που παρατηρήθηκε από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 φαίνεται να παρατείνεται και πλέον αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Maersk. «Συνολικά, το περιβάλλον για το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων και τις υπηρεσίες logistics εξακολουθεί να ενέχει προκλήσεις. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ένδειξη σημαντικής ανάκαμψης σε όγκους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Παρόλα αυτά, η εταιρεία αν και κατέγραψε μεγάλη μείωση, ανακοίνωσε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο τα οποία ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις. Η μείωση των κερδών οφείλεται στην πτώση των τιμών των εμπορευματοκιβωτίων. Παράλληλα, αύξησε την καθοδήγηση των κερδών της για το έτος, αν και προειδοποίησε ότι το υπόλοιπο του 2023 θα είναι πιο δύσκολο.
Πιο αναλυτικά, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 40% στα 13 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 72% στα 2,9 δισ. δολάρια, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,4 δισ. δολάρια. Το ίδιο τρίμηνο το 2022 είχε σημειώσει κέρδη-ρεκόρ ύψους 10,3 δισ. δολαρίων. Η Maersk αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τα ebitda από 8-11 δισ. δολάρια σε 9,5-11 δισ. δολάρια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αντάρτικο από το Τελ Αβίβ για τη συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν
- Κεσσές: Ο ρόλος του Γιάννη Σμυρλή στην υπόθεση εξαγωγής του Predator
- Συνεργασία Εθνικής Τράπεζας – ΠΟΞ για τη στήριξη 10.000 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
- Οι τοποθετήσεις τεσσάρων νέων γενικών γραμματέων σε τρία υπουργεία
- Η Κάλας χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν ως πρώτο βήμα για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ
- Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”: Στις αγορές με 7ετές ομόλογο 500 εκατ. ευρώ
- Νέες επιχειρηματικές γέφυρες Ελλάδας και Τσεχίας στην Πράγα
- Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








