Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με στόχο τη δημιουργία υψηλής αξίας συστατικών μέσα από την αξιοποίηση θαλάσσιας βιομάζας
Η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα και ζωοτροφές αναμένεται να εκτοξευθεί, καθώς ο πληθυσμός πλησιάζει τα 9,8 δισ. το 2050. Με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής να επιβαρύνουν το περιβάλλον, από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως υποβάθμιση εδαφών και έλλειψη νερού, η ανάγκη για νέες, βιώσιμες λύσεις είναι δεδομένη.
Σε αυτήν την πρόκληση απαντά το MARMADE, ένα νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο που ξεκινάει αυτό το μήνα, Σεπτέμβριο του 2025. Στόχος του είναι η ανάπτυξη υψηλής αξίας συστατικών για τρόφιμα και ζωοτροφές, μέσα από την αξιοποίηση θαλάσσιας βιομάζας. Ειδικότερα, το έργο επικεντρώνεται στην επεξεργασία υπολειμμάτων οστρακόδερμων, όπως κελύφη γαρίδας και μπλε καβουριού και διαφόρων ειδών φυκιών (πράσινων, κόκκινων και καφέ).
Οι ερευνητές του MARMADE θα εξάγουν βιοδραστικές ενώσεις, ώστε να δημιουργηθούν πρωτότυπα προϊόντα με βελτιωμένα θρεπτικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, το έργο διασφαλίζει ότι κάθε βήμα συμμορφώνεται με τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, βιωσιμότητας και κανονισμών, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπορική τους αξιοποίηση.
Η εκκίνηση στην Ιταλία
Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2025 στο Πανεπιστήμιο του Καμερίνο, σηματοδοτώντας το πρώτο μεγάλο ορόσημο και χαράσσοντας την πορεία του τριετούς εγχειρήματος. Εκπρόσωποι και των 11 εταίρων, καθώς και της Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU), συντόνισαν τις πρώτες δράσεις και τα επόμενα βήματα.
Το MARMADE ενισχύει το Ευρωπαϊκό Green Deal, μειώνοντας την εξάρτηση από πετροχημικά συστατικά και προάγοντας την κυκλική οικονομία. Παράλληλα, συνεισφέρει στη στρατηγική “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” και στη Στρατηγική Βιοοικονομίας της ΕΕ, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους εκχύλισης και εφαρμόζοντας τις αρχές Safe and Sustainable by Design, ώστε κάθε προϊόν να είναι ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον.
Το έργο χρηματοδοτείται από την CBE JU, μια σύμπραξη της ΕΕ με το Bio-based Industries Consortium, και υλοποιείται από 11 εταίρους σε 7 χώρες:
Università degli Studi di Camerino (συντονιστής), BIOCHICA SRL, APRE, ena Development Consultants, Syddansk Universitet, Universidad de Granada, Fundación CTAQUA, Fraunhofer Gesellschaft, University College Cork, Algae Scope Ltd, Wunderfish GmbH.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χιούμορ σε τεντωμένο σκοινί: Pizza Fan vs Πάρι Ρούπου
- Cosmote Telekom: Πάνω από 435 Petabytes η συνολική κίνηση data του καλοκαιριού – Διπλάσια η χρήση 5G
- Αίτημα Μητσοτάκη για προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών για ελληνοτουρκικά – Γάζα
- ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1,008 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Αύγουστο – Παγωμένα τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα
- Εξεταστική επιτροπή για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όχι» από ΝΔ να κληθεί ως μάρτυρας ο Γίωργος Μυλωνάκης
- RE/MAX Ελλάς: Μέση αύξηση 4,3% στα ενοίκια κατοικιών το 2025 – Πρωτιά με 14 ευρώ το τ.μ. το Κολωνάκι
- Ερευνα οικογενειακών προϋπολογισμών: Φτώχεια με €8.740 μέση δαπάνη ανά άτομο – Ο πληθωρισμός τρώει εισόδημα
- Βραβείο Δημοκρατίας σε Ισραηλινό δημοσιογράφο από το Δήμο Αθηναίων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις