Επιχειρήσεις

Με 83.000 κενά ξεκίνησαν τη σεζόν ξενοδοχεία και εστίαση: Τί αναφέρουν οι φορείς

user4

Γιατί δεν λειτουργεί όπως αναμένονταν το μοντέλο μετάκλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι φορείς και οι εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής αγοράς τη φετινή θερινή σεζόν, η οποία για τις περισσότερες περιοχές της χώρας ξεκίνησε, ήδη, από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και φέτος καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις εργαζομένων, οι οποίες κατά τους φορείς μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση και στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ξένους επισκέπτες, βλάπτοντας δηλαδή και την συνολική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο συνολικός τζίρος των ξενοδοχειακών μονάδων παρουσίασε αύξηση 8,8% το 2024, αγγίζοντας τα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις στον κλάδο ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τα όσα είχε αναφέρει στο Financial Report στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός το 2024 ο ξενοδοχειακός κλάδος ταλανίστηκε από δυσκολίες όπως η εύρεση προσωπικού, αλλά και το κόστος της ενέργειας, με το πρώτο να εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό και το 2025. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2024 υπήρξαν 54.000 κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες πιθανότατα να μεταφερθούν και στην τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις από το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο, ενώ η απασχόληση στον κλάδο ξεπέρασε τις 198.000 θέσεις το 2024, εκ των οποίων μόνο το 13,7% αφορά εργαζομένους με τουριστική εκπαίδευση. «Αυτό το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζει τόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και τη συνολική ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού» δήλωσε ο ίδιος.

O Αλέξανδρος Βασιλικός

Μεγάλο πρόβλημα στην Κρήτη

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη, περιοχή στην οποία λειτουργούν τα περισσότερα εκτός Αττικής καταλύματα και εστιατόρια, πολλά από τα οποία ανοίγουν μόνο για επτά ή οκτώ μήνες, ανάλογα με το πότε ξεκινάει η σεζόν. Κατά πληροφορίες από επιμελητήρια του νησιού στην Κρήτη είναι σε λειτουργία περισσότερα από 1.600 ξενοδοχεία τη θερινή περίοδο, ενώ τα τελευταία χρόνια η ανάγκη σε προσωπικό δυναμικό – και μόνον για τον ξενοδοχειακό τομέα – αγγίζει τις 6.000, αρκετές από τις οποίες θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν.

Ήδη από πέρυσι είχε εκδοθεί  σχετική ΚΥΑ, η οποία έδινε το πράσινο φως για τη μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες για εργασία στην Ελλάδα και την έκδοση των νόμιμων εγγράφων για την παραμονή τους στην χώρα κατά την διάρκεια της εργασίας τους, κάποιοι, όντως, ήρθαν, ελαφρύνοντας την κατάσταση, ωστόσο το πρόβλημα εξακολούθησε να είναι υπάρκτο και είναι κυρίαρχο και φέτος.

Γ. Χότζογλου (Πρόεδρος ΠΟΕΕΤ): Μεγάλα κενά, απογοητευτική εικόνα

Μια αίσθηση της πρώτης περιόδου για τα εργασιακά κενά στα καταλύματα ανά την χώρα δίνει στο Financial Report ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου. Η πρώτη εικόνα που έχουμε, λόγω και του Πάσχα, από το οποίο και μετά έχουν ανοίξει τα περισσότερα ξενοδοχεία για σεζόν είναι απογοητευτική, συνεργάτες μας κάνουν λόγο για μεγάλα κενά σε πολλά ξενοδοχεία, τα οποία φέρνουν με τη σειρά τους και εντατικοποίηση της δουλειάς, η οποία είναι καθημερινή. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε όταν λείπουν εργαζόμενοι, οι υπόλοιποι που μένουν πίσω είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται για πολλούς παραπάνω” υπογραμμίζει ο κ. Χότζογλου.

Με αφορμή δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς αναφορικά με τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των εποχικών εργαζομένων, ο κ. Χότζογλου αναφέρει ότι ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για τη διαβίωση, ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση ότι έχει σημειωθεί βελτίωση σε σχέση και με το παρελθόν, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι “τα πρώτα δείγματα φανερώνουν ότι ότι βαδίζουμε γενικά σε μια προβληματική σεζόν“. Διατυπώνει, δε, και εκείνος από την πλευρά του, τη φοβία του για τυχόν δυσανάλογες υπηρεσίες σε σχέση με τις συνήθως παρεχόμενες, κάτι το οποίο θα αποφέρει πλήγμα στην ποιότητά τους.

Ο Γιώργος Χότζογλου

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του φορέα, για τη θερινή 2025 αναμένεται να λείψουν 53.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και 30.000 στην εστίαση, στα ίδια περίπου πλαίσια και ελαφρώς αυξημένα, σε σχέση με το 2024.

Ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό

Για τον ίδιο, πάντως, λύση δεν έρχεται ούτε από τους τους μετακλητούς εργαζόμενους από χώρες όπως το Νεπάλ, το Πακιστάν κλπ: “Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι κάτι που το παλεύουμε για τρίτη χρόνια, αλλά δεν προχωρά, καθώς έχει τρομερή γραφειοκρατία, ενώ χρειαζόμαστε και εξειδικευμένους υπαλλήλους, που να έχουν κάποια χρόνια εμπειρία και να γνωρίζουν το αντικείμενο, με συνέπεια να μην καλύπτονται τα περισσότερα κενά από τους συναδέλφους μας από το εξωτερικό. Αυτοί οι εργαζόμενοι που μας λείπουν είναι κυρίως μάγειρες, σεφ, καμαριέρες, front desk εργαζόμενοι και οι συνάδελφοι από τις ξένες χώρες συνήθως είναι ανειδίκευτοι και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες”.

Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι υπάρχει άνοδος στις απολαβές του προσωπικού που εργάζεται στον τουρισμό: «Πρόσφατα υπογράφηκε η νέα κλαδική σύμβαση, ο κατώτατος από 1.1.2-25 είναι στα 990 ευρώ. Πρόκειται για αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου, τα τελευταία χρόνια οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 18% και ένα 2% εισφορών θα κατευθύνεται πλέον στη δημιουργία ενός κοινωνικού ταμείου για τους εργαζομένους στον τουρισμό» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu