Πολιτική

Μελόνι σε Μητσοτάκη: «Θα προωθήσουμε την ηλεκτρική διασύνδεση με νέα υποθαλάσσια καλώδια 2 δισ. ευρώ»

Financialreport.gr

Για τον σιδηρόδρομο, η Ελλάδα θα επενδύει πάνω από 400 εκατ. ευρώ στο δίκτυο και η Ιταλία 360 εκατ. ευρώ σε νέα τραίνα και αμαξοστάσιο

Συμφωνία μεταξύ της κρατικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων της Ιταλίας με το υπουργείο Μεταφορών για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Villa Pampili στη Ρώμη. Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός «Οικοδομούμε νέα σχέση», η Ελλάδα θα επενδύσει στις υποδομές και η Ιταλία θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε νέα τρένα και αμαξοστάσιο για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο που βρίσκονται οι ιταλικοί.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι, για την προσωπική της συμβολή στη συμφωνία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Ιταλίας έγινε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, όπου τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και η κυρία Μελόνι τάχθηκαν υπέρ του να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους στη φύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι επιδιώκει τον τριπλασιασμό της διασύνδεσης.

Επιπλέον όπως είπε ο πρωθυπουργός το διμερές εμπόριο αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ, ένα ποσό που και οι δύο πλευρές θέλουν να διευρυνθεί.

«Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών», είπε. Αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό, με έμφαση στην ανάγκη προστασία των συνόρων και πάταξης των κυκλωμάτων των διακινητών και υιοθέτησης αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών.

Για την Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εκεχειρίας 30 ημερών, κάτι που ζητά η ευρωπαϊκή πλευρά. Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα και η αμυντική συνεργασία με την Ιταλία. «Είμαστε υπέρμαχοι της άποψης ότι το να έχουμε απλά διευκολύνσεις δεν μπορεί να δώσει μόνο του τη λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να στηριχθεί ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που να μην επιβαρύνουν μόνο τον εθνικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει να συζητήσουμε αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κάποιο ευρωπαϊκό εργαλείο», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ. «Οι στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι βαθιές», είπε, υπενθυμίζοντας τη στρατιωτική συμφωνία Αθήνας- Ουάσινγκτον.

Αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες ανέφερε:

Ηλεκτρική διασύνδεση – υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ιταλικής Terna και θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης από τα 500 στα 1.500 μεγαβάτ

Συμφωνία μεταξύ ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων και ελληνικού υπουργείου Μεταφορών: κάνουμε ουσιαστικά με επανεκκίνηση της σχέσης μας που δοκιμάστηκε στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών – η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατ. στην αναβάθμιση του δικτύου της και την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, ενώ η Ιταλία θα επενδύσει άλλα 360 εκατ. ευρώ για νέα τρένα.

Διμερές εμπόριο – το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας είναι στα 12 δισ. ευρώ, μπορούμε να πετύχουμε και περισσότερα, να προσελκύσουμε ιταλικές επενδύσεις και να δρομολογήσουμε ελληνικές επενδύσεις στην Ιταλία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Μελόνι: Θα προωθήσουμε νέα υποθαλάσσια καλώδια

«Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να υποδεχθώ τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Πέρασαν 8 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση» είπε η Τζόρτζια Μελόνι κάνοντας λόγο για πολύ σημαντικές συνομιλίες και για σημαντικές συμφωνίες.

«Υιοθετήσαμε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας είναι άριστες, όπως είναι φυσικό», ανέφερε, επικαλούμενοι τόσο την ιστορία των δύο χωρών, όσο και τη θέση τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρωταγωνιστούν στις συνομιλίες που δείχνουν πώς η Ευρώπη αλλάζει,

«Είμαστε χώρες εκτεθειμένες στις ροές των παράνομων μεταναστών. Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος γιατί είμαστε χώρες υποδοχής μεταναστών. Με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί έντονα για να υπάρξει αλλαγή αντιμετώπισης στις ροές των δύο χωρών. Πριν μερικά χρόνια η συζήτηση αφορούσε την ανακατανομή των μεταναστών. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρος στο ζήτημα των συνόρων», σημείωσε. «Με τον Κυριάκο έχουμε συμμεριστεί τη δέσμευση που είναι προς όφελος της ειρήνης. Αυτό ισχύει για την Ουκρανία. Είμαστε στο πλευρό της μέχρι τέλους, συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες για μια ασφαλή ειρήνη. Περιμένουμε μια σαφή απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα άμεσης κατάπαυσης του πυρός που δέχθηκε αμέσως η Ουκρανία, που ξεκαθάρισε ποια πλευρά είναι υπέρ της ειρήνης και ποια του πολέμου. Περιμένουμε την απάντηση της Ρωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και στη Μέση Ανατολή.

Η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, κάτι που θα φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής. «Σήμερα οι χώρες μας ενισχύουν τις θέσεις μεταξύ τους», είπε, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε νέα υποθαλάσσια καλώδια. Αναφέρομαι στη συμφωνία των 2 δισ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας στην άμυνα και στις μεταφορές, λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία για συνεργασία. Επίσης, είπε ότι συνεργασία επιδιώκεται στην ασφάλεια, όπως και στην πολιτική προστασία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu