"Οι Ευρωπαίοι έχουν λόγο στη διαπραγμάτευση"
Η Γερμανία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στον προϋπολογισμό του 2026, ο οποίος συζητείται αυτές τις ημέρες στην Ομοσπονδιακή Βουλή και θα εγκριθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Από το βήμα του Μπούντεσταγκ, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, υπογράμμισε την απαίτηση των Ευρωπαίων να έχουν λόγο στη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Τη θέση του αυτήν μετέφερε και στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία.
Ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίλυση της σύγκρουσης, αλλά τόνισε ότι πρόκειται για μια «μοιραία στιγμή για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και για την Ατλαντική Συμμαχία».
Επομένως, μια «συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας και χωρίς τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων» δεν θα παράσχει τη βάση για μια πραγματική, διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», είπε ο Μερτς.
«Δεν θέλουμε ειρήνη μέσω υποταγής της Ουκρανίας. Δεν θέλουμε ειρήνη νεκροταφείου», είπε ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι μία λύση θα πρέπει να οδηγεί στην «ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ευρώπης με βάση τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες μας».
Ο Πούτιν «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εις βάρος της ευρωπαϊκής τάξης ειρήνης και ελευθερίας», είπε ο Μερτς.
Στον προϋπολογισμό της Γερμανίας για το επόμενο έτος προβλέπεται αύξηση κατά 3 δισεκατομμύρια στα 11,5 δισεκατομμύρια της βοήθειας προς την Ουκρανία το 2026.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βρετανία: Νέες αυξήσεις φόρων 26 δισ. λίρες και δημοσιονομικοί περιορισμοί
- Γαλλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί
- Ασφαλιστικές: Στα 2,42 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις νομικής προστασίας το 2024
- ΑΑΔΕ: Καταχώρηση ΙΒΑΝ στο myAADE για άμεση καταβολή επιστροφών και επιδοτήσεων
- ΕΚΤ: Αυξημένα τα τρωτά σημεία στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και δασμών
- Pantelakis: Ανεβάζει στα 31,3 ευρώ την τιμή – στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Κρι Κρι: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 7,7 εκατ. ευρώ
- Scope για Ελλάδα: Προβλέπει ανάπτυξη στο 1,9% για φέτος και στο 2% για το 2026
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








