«Μετά από μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση και μόνο η επίτευξη επιτέλους μιας συμφωνίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευκαιρία για μια νέα αρχή για την έξοδο της χώρας από την κρίση», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Eurogroup.
Ο κ. Μίχαλος σημειώνει ότι: «Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, που προϋποθέτει όμως ένα νέο μείγμα πολιτικής που θα έχει ως κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό πρωτίστως με τα χρήματα της πρώτης δόσης που θα δοθούν από τους πιστωτές θα πρέπει να αρχίσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική αγορά.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση θα πρέπει να επιταχύνει και να ολοκληρώσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στην οικονομία όσο και στο κράτος. Όχι ως απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας. Οι προσπάθειες για την επίλυση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, αυτού της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση. Απαιτείται η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά ταυτόχρονα και η θέσπιση κινήτρων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους καταναλωτές για την αποφυγή κρουσμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Και βέβαια, μια ενδεχόμενη επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια να συνδεθεί άμεσα με μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η κυβέρνηση οφείλει να προβεί άμεσα στη διαμόρφωση ενός σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες υλοποιώντας τόσο τις απαιτούμενες ιδιωτικοποιήσεις όσο και τα ώριμα μεγάλα έργα υποδομών που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.
Η επιμελητηριακή κοινότητα ήδη έχει ξεκινήσει μελέτες με στόχο να προτείνει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο υλοποίησης έναν οδικό χάρτη μεγάλων αναπτυξιακών έργων».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- SKODA: Νέο τηλεοπτικό σποτ με τον Μίλτο Τεντόγλου
- Βουλή: Βροχή ερωτήσεων για τους μικρούς οικισμούς – Ανάμεσά τους και 6 «γαλάζιοι» βουλευτές
- Προφυλακιστέος ο συλληφθείς για κατασκοπεία στην Αλεξανδρούπολη – Δεν ομολόγησε
- Metlen: Εγκρίθηκε η συγχώνευση θυγατρικών της εταιρειών
- Eurobank: Εγκρίθηκε το σχέδιο συγχώνευσης με την Eurobank Holdings
- Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.725 μονάδες με τραπεζικό ράλι – Στο +4,91% η Πειραιώς – Με κέρδη 1,2% η εβδομάδα
- MIG: Στα 2,1 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το α΄ τρίμηνο, στα 331.000 ευρώ οι ζημιές
- Aegean: Δωρεάν διάθεση 363.770 μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους, αξίας 2.757 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις