Πολιτική

Μητσοτάκης: Προαναγγέλλει μείωση στις τιμές του ρεύματος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

"Το κύριο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι το κόστος ζωής"

Το μήνυμα ότι οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται, αλλά και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης αν χρειαστεί, έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον Ben Hall των Financial Times. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι για πρώτη φορά, πιθανότατα μέσα στη χρονιά, η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει σημαντική πρόοδο στο ενεργειακό πεδίο, σημειώνοντας πως από τη χώρα με τις υψηλότερες χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το 2019, σήμερα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το 2019 η Ελλάδα είχε μακράν την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και είμαστε μεγάλοι εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός απέδωσε τη βελτίωση αυτή στη στρατηγική ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας ότι πλέον περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας προέρχεται από ΑΠΕ.

Παράλληλα, προέβλεψε περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας το επόμενο διάστημα. «Οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς προσθέτουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και καθώς, ελπίζω, το φυσικό αέριο θα γίνει φθηνότερο», σημείωσε.

Όσο για την εκτίμηση ότι για πρώτη φορά, η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αυτό αποτελεί πολιτική παρακαταθήκη για εμένα και υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Δεν πρόκειται να το διακινδυνεύσουμε. Ό,τι κάνουμε θα πρέπει να κινείται εντός των ευρωπαϊκών κανόνων. Αν μιλάμε για εθνικό δανεισμό, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα. Αν μιλάμε για ευρωπαϊκό δανεισμό, τότε αυτός πρέπει να κατευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προτεραιότητες».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην πίεση που ασκεί το αυξημένο κόστος ζωής στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

«Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις μας στην Ευρώπη είναι το προσιτό κόστος ζωής», ανέφερε, τονίζοντας ότι απαιτούνται υψηλότεροι μισθοί, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και περισσότερος δημοσιονομικός χώρος ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση ακρίβειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στήριξης απέναντι στον πληθωρισμό, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Ελπίζω να μη χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μέτρα στοχευμένα και προσωρινού χαρακτήρα, ώστε να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Αναφερόμενος συνολικά στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες στην ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ενώ έχει μειώσει σχεδόν κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 2005.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε ευρωπαϊκό δανεισμό για συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται σήμερα στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και πως πρέπει να κινητοποιήσουμε και ιδιωτικά κεφάλαια.

«Αν θέλουμε, για παράδειγμα, να είμαστε πολύ πιο φιλόδοξοι στην άμυνα —και για εμένα η άμυνα είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό— τότε θα πρέπει να εξετάσουμε ευρωπαϊκό δανεισμό για συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν θα υποστήριζα έναν γενικευμένο ευρωπαϊκό δανεισμό για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης, αλλά ένας στοχευμένος ευρωπαϊκός δανεισμός θα μπορούσε να βρίσκεται στο τραπέζι».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν διαθέσει πλοία για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει σοβαρά τον ρόλο της σε αυτή την περιοχή του κόσμου, τότε πρέπει να διαθέσει και τους απαραίτητους πόρους. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι, εφόσον υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία και απόφαση του ΟΗΕ που θα απαιτεί ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, θα είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε. Έχουμε εγγενές συμφέρον να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Είμαστε μια μεσαίου μεγέθους ανοιχτή οικονομία και κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη. Η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας», τόνισε.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξορύξεις που θα γίνουν στα ελληνικά ύδατα για κοιτάσματα και πως αυτό είναι καλό και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να είναι κάτι άλλο. Δεν εγκαταλείπουμε τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης. Επεκτείνουμε ταχύτατα τις δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας. Η αποθήκευση είναι κρίσιμη για την Ελλάδα. Το φυσικό αέριο θα παραμείνει μαζί μας στο προβλέψιμο μέλλον. Και δεν εγκαταλείπουμε τη στρατηγική των ανανεώσιμων πηγών. Αλλά αν μπορώ να το βρω, προτιμώ να παράγω δικό μου φυσικό αέριο αντί να πληρώνω για εισαγωγές. Αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά στα δημόσια οικονομικά μας και ακόμη μεγαλύτερη διαφορά στην ενεργειακή μας ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν έχουμε πραγματική ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη αλλά κατακερματισμένη αγορά ενέργειας.

«Δεν έχουμε επαρκείς διασυνδέσεις και δεν αντιμετωπίζουμε την ηλεκτρική ενέργεια ως ευρωπαϊκό πόρο. Ήμουν ένθερμος υποστηρικτής των επενδύσεων στα δίκτυα και στις υποδομές διασύνδεσης», σημείωσε ενώ αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι, είπε πως το κόστος ενέργειας βρίσκεται στην κορυφή.

«Ξέρουμε ότι κινούμαστε προς την ηλεκτροκίνηση και τον εξηλεκτρισμό γενικότερα. Άρα ξέρουμε ότι θα χρειαστούμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Η τιμή του ηλεκτρισμού ως συνιστώσα κόστους για όλα όσα κάνουμε θα γίνει κρίσιμης σημασίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας είπε πως είναι η μόνη μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση απέναντι στο φυσικό αέριο για τη βασική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Συστήσαμε ομάδα εργασίας για να εξετάσει το μέλλον της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για σχέδιο δεκαετίας· δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα.

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Όμως για μια χώρα που κάποτε πανικοβαλλόταν μόνο στο άκουσμα της λέξης «πυρηνικά», το γεγονός ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με επιχειρήματα υπέρ και κατά αποτελεί μεγάλη πρόοδο», ανέφερε.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu