Πάνω από το 80% των βοοειδών στην Ελλάδα προέρχεται από το εξωτερικό
Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το μοσχαρίσιο κρέας για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς, μέσα σε λίγους μήνες, κατέγραψε σχεδόν 30-40% αύξηση στην τιμή του, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο να κυμαίνεται πλέον από 16-20 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το είδος του μοσχαριού (γάλακτος, μη γάλακτος, αργής ωρίμανσης κλπ).
Με βάση τα όσα τονίζουν οι φορείς του κλάδου, ειδικά το μοσχάρι έχει έξι κατηγορίες ανάλογα με τις οποίες καθορίζεται η τιμή του, ενώ υπάρχει σύνδεση και με τη χώρα προέλευσης.
Την ίδια στιγμή, άλλα είδη κρέατος όπως το κοτόπουλο εξελίσσονται σε Plan B και αυξάνουν το μερίδιό τους για τους καταναλωτές, καθώς διατηρούν σταθερές τις τιμές τους, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε ό,τι αφορά το χοιρινό, του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί, μεν, ωστόσο, όχι σε τέτοιο βαθμό που είναι απαγορευτικό ως τρόφιμο για την μέση ελληνική οικογένεια.
Παράλληλα, οι ζωικές ασθένειες έχουν συντελέσει σε κατακόρυφη ζήτηση στο αρνί και το κατσίκι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες, με βάση στοιχεία από τους επαγγελματίες των κρεοπωλείων ανά τη χώρα, στην Κεντρική Ελλάδα η ζήτηση για αμνοερίφια έχει μειωθεί κατά 70%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, κατά 95%, ενώ σε περιόδους αιχμής όπως πχ το προηγούμενο Πάσχα, τα περισσότερα αρνιά και κατσίκια που καταναλώθηκαν ήταν ρουμανικής προέλευσης.
Σύμφωνα με μια πρώτη θεώρηση της αγοράς, για τις αυξήσεις στο μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο προτιμούν και οι περισσότερες οικογένειες που έχουν παιδιά λόγω των θρεπτικών του συστατικών ευθύνονται μια σειρά παραγόντων, όπως οι ζωικές ασθένειες που επηρέασαν την παραγωγή αιγοπροβάτων, οι αυξημένες ενεργειακές δαπάνες, αλλά και η διεθνής τιμή των κρεάτων, που πιέζει προς τα πάνω τις εγχώριες τιμές. Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να λησμονούμε το γεγονός ότι πάνω από το 80% του μοσχαρίσιου κρέατος που καταναλώνουμε στην Ελλάδα προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία.
Κατά τους αρμόδιους φορείς, το ‘’ράλι’’ στην τιμή του μοσχαριού αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, όσο η κατανάλωση αυξάνεται και η προσφορά μειώνεται, ενώ κάποιοι από αυτούς μιλούν πλέον για ένα μόνιμο φαινόμενο. Από την άλλη πλευρά, λόγω της αυξημένης τιμής, ήδη παρατηρούνται αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, ενώ το φαινόμενο αυτό ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο για εναλλακτικά τρόφιμα, τα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα εργαστήρια μεγάλων εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση για plant-based προϊόντα σημειώνει συνεχή αύξηση παγκοσμίως, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 11,5% από το 2024 και μετά.
Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κρεοπωλών: Μεγάλο πρόβλημα στις τιμές του μοσχαριού, η ΕΕ καταρχήν υπεύθυνη για τη μείωση παραγωγής
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Financial Report ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών κ. Σάββας Κεσίδης «αυτό το ράλι αυξήσεων έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο, μετά από την απόφαση για την ενεργειακή μετάβαση από την ΕΕ μέχρι το 2030. Τότε, λόγω του γεγονότος ότι τα βοοειδή εκπέμπουν μεθάνιο, αποφασίστηκε η δραστική μείωση εκτροφής με αποτέλεσμα σταδιακά να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα: Αύξηση ζήτησης σε σχέση με την πολύ μικρότερη προσφορά. Αυτό, πλέον, γίνεται πολύ φανερό, λόγω και του γεγονότος ότι έχουν μπει και άλλες χώρες στην εισαγωγή μοσχαρίσιου κρέατος και όχι μόνο οι Ευρωπαϊκές».
Κατά τον ίδιο, η κατάσταση από το 2023 και μετά έγινε ακόμα χειρότερη λόγω και των αυξημένων δαπανών των κτηνοτροφικών μονάδων ανά την Ευρώπη στον κλάδο της ενέργειας αλλά και των ζωοτροφών: «Είναι έξοδα που επηρεάζουν την τιμή του παραγωγού, άρα και την τιμή που φθάνει το κρέας στον καταναλωτή» προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη έχει πλέον μειωμένη παραγωγή βοοειδών, καθώς έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και πολλές μονάδες, ιδίως στη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα».

Ο Σάββας Κεσίδης
Όπως επίσης δηλώνει ο κ. Κεσίδης, καθώς πλέον η κατεύθυνση είναι που δίνεται είναι ‘’μειώστε το ζωικό κεφάλαιο, πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση. Αν ο κόσμος δεν αλλάξει διατροφικές συνήθειες, η τιμή θα ανεβαίνει συνέχεια’’, ενώ τονίζει ότι η ”ευλογιά δεν έχει σχέση με την μείωση των βοοειδών, καθώς προσβάλει τα αμνοερίφια”.
Ν. Μπαλαμπανίδης, Πρόεδρος Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης: Η αύξηση των αγορών αυξάνει και τις τιμές
Παράλληλα, από την πλευρά του και ο Πρόεδρος Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Ν. Μπαλαμπανίδης τονίζει ότι οι λόγοι για την πρωτοφανή αύξηση του μοσχαρίσιου κρέατος είναι πολυδιάστατοι, συνδέοντας μάλιστα και τη μεγάλη αύξηση κατανάλωσης βόειου κρέατος από τα ΗΑΕ που μειώνει ακόμα περισσότερο το προσφερόμενο προϊόν προς στις Ευρωπαϊκές χώρες. Κάνει λόγο, εξάλλου, και για το γεγονός ότι δεν δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια κατεύθυνση για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί σήμερα ένα μέρος της ζήτησης και να παραμείνουν σταθερές οι τιμές.

Ο Νίκος Μπαλαμπανίδης
Το κοτόπουλο θα αντικαταστήσει μια μερίδα μοσχάρι στην εβδομαδιαία κατανάλωση
Ενδεικτικό της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών είναι και το γεγονός ότι σύσσωμες οι εταιρείες εκτροφής και εμπορίας κοτόπουλου παρουσιάζουν αυξημένα κέρδη για το 2024 και τα μηνύματα και για το 2025 είναι θετικά.
Όπως αναφέρει, δε, χαρακτηριστικά ο κ. Κεσίδης σε σχέση με την κατανάλωση πουλερικών λόγω ακρίβειας στο μοσχάρι «το κοτόπουλο σταδιακά λόγω ακρίβειας θα αντικαταστήσει τη μία από τις δύο φορές μοσχάρι που συνηθίζουν να τρώνε οι Έλληνες».
Το πιο πρόσφατο δείγμα αυτής της τάσης έρχεται από τις ίδιες τις εταιρείες. Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τη διοίκηση της εταιρείας Πίνδος, η αγορά του κοτόπουλου έχει τα τελευταία χρόνια συνεχή αυξητική τάση στην κατανάλωση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευρώπη, το 2025 καταγράφει άνοδο κατά 2%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Financial Report ο κ. Λάζαρος Τσακανίκας, γενικός διευθυντής της Πίνδος «το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κρέας θρεπτικό, που αρέσει σε όλη την οικογένεια και με δεδομένο ότι οι τιμές του μοσχαριού και του χοιρινού συνεχώς ανεβαίνουν είναι μια θετική συγκυρία για το κοτόπουλο». Μάλιστα, όπως τόνισε, οι τιμές θα παραμείνουν και το 2025, στα ίδια επίπεδα με το 2024, και μπορεί σε κάποιους κωδικούς να υπάρχει και μείωση τιμής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αθανάσιος Μπίκας, νέος διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία της Διώρυγας Κορίνθου
- ΕΥΔΑΠ: Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου «χτυπά» έσοδα και κέρδη
- Mailo’s: Πάνε Λίβανο, με στόχο τη Μέση Ανατολή
- Zakcret Sports: Μικρή αύξηση τζίρου το 2024, αλλά μείωση EBITDA και κάθετη πτώση κερδών
- Κρατικός προϋπολογισμός: Χαράτσια και τεκμήρια αύξησαν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 8μηνο Ιαν-Αυγούστου
- Ιστορικά υψηλά αποτελέσματα για ΑΒΑΞ το α’ εξάμηνο 2025 με άνοδο τζίρου 62% και καθαρών κερδών 74%
- Intralot: Οι τελικοί όροι των δύο ομολογιακών εκδόσεων 600 και 300 εκατ. ευρώ
- Σήμερα η συνάντηση Τραμπ με Ερντογάν στο Λευκό Οίκο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις