Τις απόψεις του αναφορικά με την τελική μορφή που θα έχει συμφωνία της Ελλάδας με την εταίρους, παραθέτει ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης μετά από συναντήσεις που είχε σε Ελλάδα και εξωτερικό με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.
Όπως ανέφερε ο κ. Μωραϊτάκης τις τελευταίες ημέρες επικοινώνησα με άτομα που κατέχουν πολύ υψηλές και νευραλγικές θέσεις τόσο στο ευρύτερο σύστημα της Ευρωζώνης, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα συνομίλησα με θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού και αντάλλαξα απόψεις με αξιόλογους αναλυτές.
Όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται άμεση λύση, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Μετά από αυτά λοιπόν -και ανεξάρτητα των όποιων λανθασμένων χειρισμών έγιναν μέχρι σήμερα από θεωρητικούς που χειρίστηκαν το θέμα- πιστεύω πως η λύση που θα επικρατήσει κατά 95% θα περιλαμβάνει τα παρακάτω (τα οποία όμως είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά):
– Πρώτον, επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων κατά δέκα χρόνια με εξαίρεση τους τίτλους που κατέχει σήμερα ο μηχανισμός του ESM.
– Δεύτερον, μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική πλευρά, η οποία μείωση θα μπορούσε να φτάσει έως και το 1%.
– Τρίτον, ύπαρξη μιας ολιγοετούς περιόδου χάριτος, κατά την οποία όμως η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να υποχρεώνεται σε πρωτογενή ελλείμματα, αλλά σε λογικά πρωτογενή πλεονάσματα.
– Και τέταρτον, υλοποίηση πολλών, μεγάλων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να τονωθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Μπορεί βέβαια μια τέτοια συμφωνία να μην αποτελεί «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», ή επίσης μπορεί να μην περιλαμβάνει αρκετά πράγματα από τα οποία είχαν λεχτεί προεκλογικά από τα δύο πολιτικά κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, ωστόσο θεωρώ πως αν οδηγηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα μιλάμε για λύση που:
• Θα μας δώσει ανάσες ρευστότητας και χρονικό περιθώριο προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτήν τη φορά στην πράξη, τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις.
• Θα μας επιτρέψει για όσο τουλάχιστον διαρκεί η περίοδος χάριτος, να μειώσουμε την υπερβολική φορολογία και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
• Θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε το κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων.
Να θυμίσω επίσης πως το Φεβρουάριο του 2014 είχα δημοσιεύσει άρθρο μου στο Euro2day.gr, όπου επεσήμανα από τότε, ότι τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του τρέχοντος προγράμματος είναι υπερβολικά και πως θα πρέπει να μειωθούν. Τώρα φαίνεται πως είμαστε κοντά σε έναν τέτοιο στόχο.
Χρειάζεται ωστόσο, σύνεση και ρεαλισμός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εγκαταλειφθούν κάποιοι μαξιμαλιστικοί στόχοι.
Τέλος, μετά τη συμφωνία θα απαιτηθεί μια περίοδος δραστικών μεταρρυθμίσεων, με το κράτος και ένα μέρος των πολιτών να καλείται να αλλάξει άμεσα νοοτροπίες, αντιλήψεις και συμπεριφορές δεκαετιών, υπογραμμίζει ο κ. Μωραϊτάκης.
πηγή: www.euro2day.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απορρίφθηκε και στο ΣτΕ προσφυγή της Aktor για Aenaon: Ανοίγει ο δρόμος για το πάρκο των €354 εκατ.
- Νέο Big Bang για το στοίχημα στην Ευρώπη: Έρχονται υβριδικές μορφές πρόβλεψης, trading και τυχερών παιγνίων
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3ΜΗΝΟΥ 2026
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - Οικονομική κατάσταση ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (2026,Τριμηνιαία,Ενοποιημένη)
- Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράν θα διαρκέσουν μήνες
- Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να υψώσει λευκή σημαία»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Σημαντικά κέρδη με το βλέμμα στις εξελίξεις στο Ιράν
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - Ανακοίνωση Ρυθμιζόμενης Πληροφορίας του νόμου 3556/2007
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








