Επιχειρήσεις

Nasdaq: Το ράλι των 7

Οι μετοχές των μεγαλυτέρων εταιρειών τεχνολογίας της Wall Street έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τον δείκτη S&P 500 μέχρι στιγμής εφέτος με τον δείκτη αναφοράς των τεχνολογικών μετοχών Nasdaq Composite να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών εδώ και τρία χρόνια, έχοντας κλείσει την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και εννέα μήνες.

Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν ο βασικός άξονας της φετινής συνολικής απόδοσης, τροφοδοτούμενοι από την αύξηση της ζήτησης για τεχνολογίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ενώ εσχάτως από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων ως προοπτική στη μείωση του πληθωρισμού .

Η εβδομαδιαία έκθεση της Bank of America δείχνει ότι η τεχνολογία συνεχίζει να προσελκύει μετρητά από επενδυτές, αντλώντας 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί, με τις εισροές τον Μάιο να είναι οι δεύτερες υψηλότερες όλων των εποχών.

Οι συνολικές εισροές μετοχών, στην πραγματικότητα, πλησίασαν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων και καθώς αυτές εξηγούν τη σύναψη συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους στο Κογκρέσο που θα αποφύγει μια χρεοκοπία των ΗΠΑ.

«Η σταθεροποίηση των επιτοκίων, τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού και η πιθανή κορύφωση των επιτοκίων μέχρι αυτό το καλοκαίρι βοήθησαν να φέρουν τους αγοραστές πίσω στο χώρο (Big Tech)», δήλωσε ο Adam Turnquist, επικεφαλής τεχνικός στρατηγικός αναλυτής και ο Jeffrey Buchbinder, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών. , για την LPL Financial.

«Οι αυξανόμενες πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ αύξησαν περαιτέρω τη σχετική ελκυστικότητα των megacaps, καθώς οι επενδυτές έχουν δείξει αυξανόμενη τάση για υψηλότερης ποιότητας, καθιερωμένες εταιρείες με προφίλ βιώσιμης ανάπτυξης και ισολογισμούς φρουρίων».

Η επιρροή των λεγόμενων Big Tech μετοχών, τις οποίες η Bank of America έχει ονομάσει «The Magnificent Seven», είναι αναμφισβήτητη. ΟΙ μετοχές Apple, Microsoft, Google, Meta, Amazon, Tesla και Nvidia συνεισέφεραν το 8,8% στην άνοδο του S&P 500 κατά περίπου 10% εφέτος.

Η αύξηση ρεκόρ της Nvidia την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε περίπου 185 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία στην εταιρεία κατασκευής τσιπ γραφικών, μετά από μια έκρηξη κερδών πρώτου τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή έχει συνεισφέρει στο ένα πέμπτο περίπου της ετήσιας αύξησης του S&P 500, παρόλο που αντιπροσωπεύει μόλις το 2,7% του βάρους του δείκτη.

Η Nvidia συμμετέχει στο Club των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξκία $1 τρισ.
Αυτό η υπεροχή καθώς και η ευρύτερη κυριαρχία της Μεγάλης Τεχνολογίας, υπογραμμίζει μια επίμονη ανησυχία για τους επενδυτές που αναζητούν ενδείξεις ως προς τη συνολική ανθεκτικότητα της αγοράς: έλλειψη εύρους.

Στην πραγματικότητα, περίπου 493 μετοχές του δείκτη αναφοράς έχουν παράσχει μόνο 2,2 ποσοστιαίες μονάδες της συνολικής άνοδος από το έτος μέχρι την ημερομηνία, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

close menu