Νευρικό ξεκίνημα, μεγάλη πτώση στις τράπεζες
Με νέο κύμα πιέσεων άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ευθυγράμμιση με το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 1.988,99 μονάδες και μέσα στα πρώτα λεπτά «γύρισε» εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.000, κινούμενος σε εύρος 1.972,84 – 1.990,37 μονάδων έως περίπου τις 10:45.
Η εικόνα είναι ξεκάθαρα πτωτική με τις τράπεζες να δέχονται το μεγαλύτερο «σφυροκόπημα» με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 2,9%.
Η αβεβαιότητα γύρω από την ανθεκτικότητα μικρομεσαίων τραπεζών στις ΗΠΑ «ταξιδεύει» στην Ευρώπη, αυξάνοντας την αποστροφή κινδύνου και πιέζοντας κυρίως τον τραπεζικό κλάδο. Στο εσωτερικό, αν σήμερα η αγορά υποχωρήσει θα είναι η πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση της εβδομάδας, που μπορεί να δείχνει και αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης.
Νωρίς στη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφονταν απώλειες περί το -3,5% για την Πειραιώς, -3,2% για την Eurobank, -3,3% για την Εθνική και -2,3% για την Alpha Bank, ενώ στον αντίποδα η Coca-Cola HBC κινούνταν θετικά γύρω στο +1,5%, αντισταθμίζοντα εν μέρη την πτώση των δεικτών.
Το ασθενές άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα ακολουθεί την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε περίπου -1,5%, με τον κλαδικό δείκτη τραπεζών στο -2,4%, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και το ενδεχόμενο κρυφών πιστωτικών κινδύνων.
Οι πιο χαρακτηριστικές κινήσεις μετοχών
Ελλάδα (νωρίς στο άνοιγμα): Τραπεζικός κλάδος σε πρώτο πλάνο με Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Alpha να γράφουν -2% έως -3,5%.
Novo Nordisk: βουτιά -4,6% μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ για ταχεία μείωση τιμών στο κορυφαίο φάρμακο αδυνατίσματος—κίνητρο για ευρύτερες ρευστοποιήσεις στον χώρο της υγείας.
BBVA: άλμα +7% καθώς, μετά το ναυάγιο της εχθρικής πρότασης για τη Sabadell, ο όμιλος γυρίζει το «κλειδί» σε πολιτικές επιστροφής κεφαλαίου.
Sabadell αντίστροφα στο -7%.
Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas: στις μεγαλύτερες απώλειες του τραπεζικού κλάδου, ακολουθώντας το παγκόσμιο risk-off.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Θ. Δουζόγλου: Ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα ιδρύει εταιρεία για ξενοδοχεία και ακίνητα
- N. Mπέρτσος: Μπαίνει στα τουριστικά καταλύματα το πρώην στέλεχος της Grivalia και της Εurobank
- Tethys: Το ελληνικό success story προβληματικών δανείων του ξενοδοχειακού κλάδου
- Τετραήμερο 28ης Οκτωβρίου: Γεμάτοι οι ουρανοί της Aegean με 95% πληρότητα οι διεθνείς προορισμοί – Οι τοπ επιλογές
- Ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. της Τράπεζας Χανίων: Πρόεδρος ο Μιχαήλ Μαρακάκης
- Κατατέθηκε η αχρείαστη τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη: 6 υπουργοί υπογράφουν και αναθέτουν σε ιδιωτική εταιρεία να σβήσει τα 57 ονόματα των Τεμπών!
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα
- Λαβρόφ και Ρούμπιο συζήτησαν τα «επόμενα βήματα προς τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις