Οικονομία

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Κατατέθηκε «μεταβατική» τροπολογία στη Βουλή – Τι αλλάζει στις νέες πολυκατοικίες

Κατατέθηκε τροπολογία από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την οποία ανακαθορίζεται το ύψος των κτιρίων - Γεμίζουν με ψηλά κτίρια οι γειτονιές, αλλάζουν όλα στις νέες πολυκατοικίες

Το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για τον εξορθολογισμό της χρήσης των bonus στα ύψη των κτηρίωνΗ μεταβατική ρύθμιση που «διορθώνει» το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό θα ισχύει από την 1.5.2024 έως το τέλος του 2025 εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στοχεύει στην εκτόνωση της σύγκρουσης μεταξύ των μηχανικών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η φιλοσοφία της τροπολογίας είναι να μπει ένας «κόφτης» ώστε η πρόσθετη δόμηση σε ύψος να μην ξεπερνά τα 2 έως 3 μέτρα κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα (με το συνδυασμό των μπόνους του ΝΟΚ) οδηγούσε σε ασύλληπτες υπερβάσεις προ όφελος κατασκευαστών και ιδιοκτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «πόλεμος του τσιμέντου»: Ο Κωνσταντέλλος κατέθεσε δυο αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ για το ύψος των πολυκατοικιών

Ο δήμαρχος Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κάνει λόγο για «όσους εθελοτυφλούν και εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι η «τσιμεντοποίηση» και το κέρδος είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας»

Η ρύθμιση είναι οριζόντια μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και γίνεται με κλιμακωτό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος κτιρίου θα είναι έως 2 μέτρα.

Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το πρόσθετο ύψος που θα κερδίζει ένα κτίριο θα φτάνει έως τα 2,5 μέτρα και στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το «μπόνους» θα είναι έως 3 μέτρα.

Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Μαΐου 2024 υλοποιούνται με τη χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους διατάξεων.

Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή αναφέρει μεταξύ άλλων:

  1. Στο άρθρο 27 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α’ 99) προστίθεται παρ. 8, ως εξής:

«8. α. Από την 1η Μαίου 2024 και μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025:

αα) Τα κίνητρα των περ. α) έως δ) της παρ. Ι του άρθρου 10 εφαρμόζονται μόνο στις περιοχές του πεδίου εφαρμογής του με ισχύοντα σ.δ. μεγαλύτερο του 0,8.

ββ) Το συνολικό ύψος της προσαύξησης κατά την εφαρμογή των κινήτρων της παρ. 1 του άρθρου 10, καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 15 δεν δύναται:

1) να υπερβαίνει συνολικά τα δυόμιση μέτρα (2,50 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 0.8 έως και 1.6 και 1]) τα τρία μέτρα (3,00 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 1.6.

β. Εκδοθείσες οικοδομικές άδειες προ της 1η Μαΐου 2024 με χρήση των κινήτρων της περ. α) εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους Διατάξεων…».

Δείτε εδώ την τροπολογία

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε εκ μέρους της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια.

Όπως σημείωσε ο ίδιος:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και, πιο συγκεκριμένα, για τα άρθρα 3 ως 13 (σ.σ.: «Σύσταση και λειτουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.), καθώς θεωρούμε ότι παραβιάζουν το άρθρο 2 παρ.1 και άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος.

Το νερό έχει «ταλαιπωρηθεί» την τελευταία δεκαετία και έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες κάνουν καθαρό, όχι μόνο ότι η διαχείριση των υδάτων πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο κράτος, αλλά και αν υπάρχει κρατικός φορέας ο οποίος έχει άλλους σκοπούς από την επαρκή παροχή ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού στον πληθυσμό, αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα, διότι το νερό είναι ένα ζωτικής σημασίας αγαθό».

Χαμός με τις αλλαγές

Σημειώνεται ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός δίνει μπόνους ακόμη και 2 ορόφων σε κτίρια, γεγονός που αλλάζει ραγδαία γειτονιές και προάστια της Αττικής με μεγάλα κτίρια. Πρόκειται για μπόνους που θεσπίστηκε μέσα στην κρίση, όμως πλέον η οικοδομή αναπτύσσεται ραγδαία.

Ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλιας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει προσφύγει στο ΣτΕ.

Τι αποφάσισε το ΣτΕ, ποιοι Δήμοι γλιτώνουν

Tο Δημόσιο πάει σε μετωπική με τους Δημάρχους, για τον νέο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός). Ειδικότερα, στην ακύρωση της υπ’ αριθ. πρωτ. 13289/26.03.2024 «Διαταγής Δημάρχου» του Δήμου Βάρης-Βούλας, Βουλιαγμένης, περί της μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών βάσει των κινήτρων που δίνει ο νέος ΝΟΚ, προχώρησε με απόφασή του ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος.

«Ο Δήμος μας έχει πρωτοστατήσει στην προσβολή των διατάξεων του ΝΟΚ διότι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται αυτές οι διατάξεις με τη συνδυαστική τους εφαρμογή, οδηγεί σε έντονη αλλοίωση του περιβάλλοντος» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης.

Τέσσερις Δήμοι της Αττικής έχουν «παγώσει» την έγκριση οικοδομικών αδειών που κάνουν συνδυαστική χρήση των μπόνους ύψους και δόμησης. Έχουν προηγηθεί δύο αποφάσεις του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αμφισβητούν την συνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων.

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρει: «Μετά την απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ προφανώς έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Εμείς πήραμε τις αποφάσεις μας, ζητάμε από το Υπ. Περιβάλλοντος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και αναστείλει την έκδοση των οικοδομικών αδειών που κάνει χρήση αυτών των κινήτρων που μεγαλώνει τα κτίρια». Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προ ημερών τόνισε ότι ουσιαστικά ο Ν.Ο.Κ. έτσι όπως σχεδιάστηκε, μέσα από συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργεί ασφυκτικούς τσιμεντένιους όγκους σε πόλεις που είναι και πολεοδομικά αλλά και περιβαλλοντικά τακτοποιημένες.

Η τελική απόφαση του ΣτΕ θα ληφθεί από την ολομέλεια και δεν αναμένεται πριν το 2025.

Σημειώνεται ότι εξώδικο στους 4 Δημάρχους, απέστειλε ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου κατηγορώντας τους για αυθαιρεσία.

Από τις διατάξεις του ΝΟΚ έχουν εξαιρεθεί 3 Δήμοι, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Εκάλη, ως κηπουπόλεις.

H Κηφισιά προστέθηκε χθες στους δήμους που ζητούν την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών με τα μπόνους του οικοδομικού κανονισμού, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως αναφέρει η απόφαση, στην περιοχή συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πρωτόγνωρο κύμα κατεδαφίσεων μονοκατοικιών και διπλοκατοικιών –455 αιτήματα για κατεδαφίσεις και ανεγέρσεις νέων πολυκατοικιών από το 2020– που ήδη έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα έχουν υποβληθεί 455 αιτήματα για κατεδάφιση ακινήτων και ανέγερση νέων οικοδομών ή αναθεώρηση αδειών με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις. Μόνο από την αρχή του 2024 έχουν κατεδαφιστεί 13 κατοικίες στην Κηφισιά και έχουν εκδοθεί 19 οικοδομικές άδειες με τα μπόνους δόμησης.

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο τέταρτος δήμος τις τελευταίες ημέρες που προβαίνει σε ανάλογη κίνηση, μετά τους δήμους Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Παπάγου – Χολαργού, ενώ την αναστολή των σχετικών διατάξεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ζητήσει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο «πόλεμος του τσιμέντου»: Απόφαση – πιλότος του ΣτΕ στην Αμοργό

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu