Πολιτική

«Ο Μηταράκης είχε ενημερώσει το Μαξίμου ότι πάει διακοπές» – Το «φάουλ» και οι ταυτότητες

Η πικρία του πρώην υπ. Προστασίας του Πολίτη και η συνέντευξη στον ΑΝΤ1 που «κόπηκε»

Από την αιφνίδια… παραίτησή του, ο πρώην υπ. Προστασίας του Πολίτη πέρασε χθες βράδυ στην αντεπίθεση μέσω διαρροών. Έτσι το περιβάλλον του Νότη Μηταράκη σημειώνει ότι αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη που πήρε το θέμα των διακοπών του στην Πάτμο, διότι «ο υπουργός είχε ενημερώσει το Μαξίμου για την ολιγοήμερη απουσία του».

Πιο αναλυτικά, συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «ο Μηταράκης είχε εξηγήσει ότι επειδή το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου θα ήταν στην Αθήνα -για να δουλέψει για διάφορα καίρια θέματα του υπουργείου- δεν θα είχε χρόνο για διακοπές με τη γυναίκα του και το παιδί του. Έτσι, ενημέρωσε ότι το μόνο κενό που υπήρχε για δει την οικογένειά του ήταν τώρα. Το ταξίδι ήταν για τρεις ημέρες. Έφυγε για Πάτμο την Τετάρτη και θα γυρνούσε το Σάββατο».

Κατά πληροφορίες ο κ. Μηταράκης αιφνιδιάστηκε γιατί – σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του – κανείς δεν του τηλεφώνησε να γυρίσει πίσω αλλά εισέπραξε την «οργή» του Μαξίμου μόλις διέρρευσε η είδηση ότι βρίσκεται σε διακοπές. «Όταν κατάλαβε ότι υπάρχει αυτό το κλίμα τότε παραιτήθηκε. Όπως εξήγησε έφυγε για μόλις τρεις ημέρες γιατί μόνο τότε μπορούσε να δει την οικογένειά του».

Τέλος, σήμερα το βράδυ ο πρώην υπουργός είχε προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, κάτι που έμελλε να μη γίνει ποτέ. Κατά πληροφορίες θα μετέβαινε στο στούντιο του Αμαρουσίου για να μιλήσει και να δώσει απαντήσεις και σε σχέση με τα πύρινα μέτωπα.

Αντί αυτού, ο κ. Μηταράκης και οι συνεργάτες του χθες το βράδυ άδεισαν τα γραφεία τους για να τους αντικαταστήσουν ο Γιάννης Οικονόμου και οι δικοί του συνεργάτες.

Το «φάουλ»

Οι πραγματικοί λόγοι ωστόσο είναι άλλοι. Απλώς το Μαξίμου επέλεξε να μην σηκώσει την κόκκινη κάρτα, στο πλαίσιο ενός «φάουλ», αλλά ουσιαστικά να οδηγήσει τον υπουργό στην οικειοθελή έξοδό του.

Και μόνο η σκέψη του Μηταράκη να λείψει για λίγο την ώρα που σε Μαξίμου, Πολιτική Προστασία και κρατικό μηχανισμό είναι πλήρως ενεργοποιημένος ο συναγερμός για τις φωτιές, προκάλεσε εκνευρισμό. Κατά πληροφορίες, ο παραιτηθείς πλέον υπουργός επέλεξε να βρεθεί στην Πάτμο προτού σημάνει λήξη του συναγερμού για όλα τα πύρινα μέτωπα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μηταράκης εκλήθη για εξηγήσεις στο Μαξίμου, όπου του διαμηνύθηκε ότι είναι μονόδρομος η έξοδός του. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά απαιτητική για την κυβέρνηση, καθώς δοκιμάζεται σκληρά και επιχειρεί να διατηρήσει την εικόνα «αποτελεσματικότητας» ενώπιον των πολιτών.

Εκτιμήσεις μάλιστα γίνονται για το ενδεχόμενο αυτή η παραίτηση να λειτουργήσει και ως βαλβίδα εκτόνωσης ακόμα και στη βάση της ΝΔ που «βράζει» ιδίως μετά την καταστροφή στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Κίτρινη κάρτα

Προ εβδομάδων υπήρξε ουσιαστικά η κίτρινη κάρτα στον Μηταράκη, όσο κι αν ο Μητσοτάκης δεν είχε καρφώσει δημόσια ή αυστηρά τον υπουργό του. Όμως ο πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί να προβεί – ακόμα και με σκωπτικό χιούμορ – τις δηλώσεις του Μηταράκη κυρίως για την ιδέα του περί έφιππης αστυνομίας και δευτερευόντως για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τέλος, υπήρχαν και «ψίθυροι» ότι το Μαξίμου δεν ενέκρινε τις κινήσεις του κ. Μηταράκη για την επαναπροκήρυξη του αμαρτωλού διαγωνισμού για της ταυτότητες (ξεκίνησε επί… Γεροβασίλη, επαναπροκηρύχθηκε επί ΝΔ και ανέβηκε το κόστος τους πάνω από τα 5ο0 εκατ. ευρώ, ακυρώθηκε από το ΣτΕ όταν προσέφυγαν 4 από τις 5 υποψήφιες εταιρείες καταγγέλλοντάς τον ως «φωτογραφικό»).

Πολιτική

close menu