Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος χρήστης κλιματιστικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθεί η Ελλάδα
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ζέστη και την ενέργεια που καταναλώνεται λόγω αυτής στην Ευρώπη έφερε στο φως ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να απογειωθεί η χρήση κλιματιστικών και προκαλώντας απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα, τα περισσότερα μέρη της Δυτικής Ευρώπης βίωσαν τουλάχιστον δύο περιόδους έντονης ζέστης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιοχές που αντιμετώπισαν υψηλές θερμοκρασίες περισσότερες φορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων κορύφωσης του καύσωνα από τις 23 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου αυξήθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση.
Στην Ισπανία, δε, η Eurelectric καταθέτει ότι για τη συγκεκριμένη περίοδο των δύο εβδομάδων, κατά τις οποίες η θερμοκρασία παρέμεινε επί μακρόν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, η συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, κατέγραψε αύξηση 16%.
Ιταλία ο πρωταγωνιστής στη χρήση κλιματιστικών, στη δεύτερη θέση η Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, κατά πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ, η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος χρήστης κλιματιστικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταναλώνοντας πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό στα 27 κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των περίπου 60.000 τερατζάουλ (μονάδα μέτρησης ενέργειας), η Ιταλία χρησιμοποιεί σχεδόν 23.000.
Παρά τις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, η ανάγκη για δροσιά καθίσταται επιτακτική, κυρίως λόγω των συνεχών θερμικών κυμάτων που πλήττουν τη χώρα, με θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους 48°C σε περιοχές όπως η Σικελία και η Σαρδηνία.
Εξάλλου, ο μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων στην Ιταλία -που είναι ο πιο υψηλός στην Ευρώπη -καθιστά τον πληθυσμό της ιδιαίτερα ευάλωτο στη ζέστη.
Μετά την Ιταλία, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό, ξεπερνώντας τα 8.000 τερατζάουλ. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μελίντα Φρεντς Γκέιτς για Έπσταϊν: «Είμαι τόσο χαρούμενη που είμαι μακριά από όλη αυτή τη λάσπη»
- Εγκαίνια κέντρου καινοτομίας στα Ιωάννινα
- Η Texas Instruments εξαγοράζει τη Silicon Labs με 7,5 δισ. δολ.
- Η Airbus που αυξάνει την παραγωγή στρατιωτικών αεροσκαφών
- Επανεκκίνηση σχέσεων Τουρκίας, Αιγύπτου με φόντο Λιβύη, Γάζα και Ανατολική Μεσόγειο
- Δικαστική απόφαση ακυρώνει τη σύμβαση CK Hutchison με Παναμά για τα λιμάνια
- Πως τα Ατομα με Αναπηρία θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας
- Ιμάμογλου: Η εισαγγελία ζητεί 20 έτη κάθειρξης για «πολιτική κατασκοπεία»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








