Οι νέες αιτήσεις έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα, όμως οι προσλήψεις παραμένουν υποτονικές και το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι διατηρήθηκε υψηλό τον Δεκέμβριο
Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο του μήνα. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα της αγοράς εργασίας παραμένει στάσιμη καθώς οι προσλήψεις κινούνται νωχελικά και το ποσοστό ανεργίας πιθανότατα δεν υποχώρησε τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 16.000 και διαμορφώθηκαν στις 199.000 (εποχικά προσαρμοσμένες) για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν περίπου 220.000 αιτήσεις. Η ανακοίνωση δόθηκε μία ημέρα νωρίτερα λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι μετρήσεις εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις, κάτι που αποδίδεται στις δυσκολίες της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων μέσα στην εορταστική περίοδο. Παρά τη μεταβλητότητα, πολλοί οικονομολόγοι περιγράφουν την αγορά εργασίας ως κατάσταση «χωρίς προσλήψεις, χωρίς απολύσεις». Δε γίνονται μαζικές απολύσεις, αλλά ούτε ανοίγουν πολλές νέες θέσεις.
Η οικονομία, πάντως, δείχνει αντοχές. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, η αγορά εργασίας έχει σχεδόν «παγώσει». Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τη ζήτηση και την προσφορά εργασίας επηρεάζουν παράγοντες όπως οι εισαγωγικοί δασμοί και η περιορισμένη μετανάστευση.
Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις (δηλαδή όσοι συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα μετά την πρώτη εβδομάδα) μειώθηκαν κατά 47.000 σε 1,866 εκατομμύριο (εποχικά προσαρμοσμένες) για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου. Αν και έχουν πέσει από τα πρόσφατα υψηλά, παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, κάτι που ταιριάζει με ενδείξεις ότι οι καταναλωτές βλέπουν την αγορά εργασίας πιο αρνητικά.
Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε τον Νοέμβριο σε 4,6%, το υψηλότερο επίπεδο τετραετίας, αν και μέρος της αύξησης αποδίδεται σε τεχνικούς παράγοντες που συνδέονται με 43ήμερο κλείσιμο της κυβέρνησης. Ένας δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο δείχνει ότι η ανεργία πιθανότατα έμεινε στο 4,6% και τον Δεκέμβριο.
Τα επίσημα στοιχεία απασχόλησης για τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εργασίας στις 9 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, το παρατεταμένο lockdown είχε δυσκολέψει τη συλλογή δεδομένων για τον Οκτώβριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι λιμενικοί
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 02 – 01 – 2026
- Ρήγμα στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών
- Οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν, αλλά η ανεργία μένει «κολλημένη»
- Η Wall Street κλείνει το 2025 με χαμόγελα αλλά κάποιοι ανησυχούν για το μέλλον
- Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ
- Καλώς ήρθες 2026!
- Ρωσία: Δημοσίευσε βίντεο για να πείσει περί επίθεσης Ουκρανών σε σπίτι του Πούτιν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








