Επιθέσεις από ρωσικά στρατεύματα αναφέρονται σε όλα τα μέρη της Ουκρανίας, ενώ κλιμακώνονται και οι μάχες γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ έκανε λόγο για «κατάσταση πολιορκίας».
«Η πρωτεύουσα βρίσκεται τώρα σε «κατάσταση πολιορκίας», δήλωσε ο σύμβουλος του Πρόεδρου Ζελένσκι. Το Κίεβο είναι «έτοιμο να πολεμήσει» και «θα παραμείνει σταθερό μέχρι το τέλος», έγραψε στο Twitter.
Γύρω από το Κίεβο, εκδηλώνονται ρωσικές επιθέσεις στα βόρεια της πόλης, κοντά στη Σαζίμια και νότια κοντά στο Βιτσένσκι, σύμφωνα με αναφορά του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου που δημοσιεύτηκε στο Facebook κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες προφανώς κινούνται πιο κοντά στο Κίεβο και μοιάζουν να ανοίγουν πυρ σε κατοικημένες περιοχές.
Η εταιρεία Maxar Technologies με έδρα τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι μια σειρά από κτίρια έχουν πάρει φωτιά. Μεγάλες ζημιές είναι ορατές στην πόλη Μόσουν, βορειοδυτικά του Κιέβου. Τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου συγκλονίζονται από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εδώ και μέρες.
Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός πλησιάζει επίσης την πρωτεύουσα από βορειοανατολικά. Ουκρανοί στρατιώτες είπαν σε δημοσιογράφους του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP ότι σημειώθηκαν σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του κύριου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στο Κίεβο κοντά στη Βέλικα Ντιμέρκα. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο προειδοποίησε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να εξουδετερώσει την ουκρανική άμυνα στις περιοχές δυτικά και βορειοδυτικά της πρωτεύουσας προκειμένου να «αποκλείσει» το Κίεβο
Οι πληροφορίες για την πορεία του πολέμου, τους βομβαρδισμούς και τις απώλειες που παρέχονται από επίσημους φορείς των ρωσικών και ουκρανικών μερών της σύγκρουσης δεν μπορούν πάντως να ελεγχθούν άμεσα από ανεξάρτητο όργανο υπό την παρούσα κατάσταση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Άμεση άνευ όρων εκεχειρία στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας
- Παπασταύρου – Τσάφος στα κεντρικά γραφεία των ExxonMobil και Cheniere Energy
- Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας λόγω «εμποδίων» της κυβέρνησης στο θέμα της λειψυδρίας
- Προσλήψεις στην Πυροσβεστική: Διαγωνισμός για 137 πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων
- Τραμπ: Εξετάζει την αναστολή του habeas corpus για μετανάστες, αλλά και ξένους φοιτητές
- Ένας στους τέσσερις εφήβους στην Ελλάδα ζει με μια διαταραχή ψυχικής υγείας
- Γενεύη: Σκοτ Μπέσεντ και Χε Λιφένγκ στο τραπέζι των συνομιλιών για τους δασμούς ΗΠΑ – Κίνας
- Εκλογές στην Αλβανία: Ο 80χρονος Μπερίσα, με την στήριξη του «στρατηγού» του Τραμπ, κόντρα στον Ράμα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις